Hej!

Tack för din viktiga fråga! Visste du att vi vet från historien att varje gång som åldersgränserna och lagarna justerats om alkohol och tobak har det påverkat konsumtionen. Alltså finländarnas alkoholbruk eller rökning har då antingen ökat eller minskat när åldersgränserna sänkts eller höjts. Så vi tycker inte att åldersgränserna i alla fall borde sänkas eftersom vi vet från tidigare att det högst antagligen skulle öka på användningen och orsaka fler skador och hälsoeffekter hos människor.

Lite bakgrund:

Åldersgränserna för alkohol- och nikotinprodukter har ändrats under flera tillfällen i Finland och för tillfället får myndiga (18+) köpa milda alkoholdrycker (22 % alkohol och under) och nikotinprodukter samt använda dem. Men OBS det går inte att använda produkterna överallt och när som helst. 😉 t.ex. skola, på flera arbetsplatser, inomhus osv.

På 70-talet hade alkoholen en åldersgräns på 21 år och nikotinprodukterna en gräns på 16 år.

Tanken med åldersgränserna är att skydda barn och unga från alkoholens och nikotinprodukternas skadliga påverkan. I långa loppet vill man minska på skador som alkoholen och nikotinprodukterna kan orsaka eftersom hjärnan fortfarande mognar, barn och ungas kroppar växer och unga tål inte gifterna från alkohol- eller nikotinprodukter.

Hälsningar, Kata


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta