Tack för din fråga!

Få röker på grund av tobakens extremt goda smak, ”nam vad gott, nu skall jag suga in en till”. Om vi gjorde en snabbgallup och frågade 10 tobaksrökare varför de röker, tvivlar jag på att en enda skulle säga att orsaken är den goda smaken. Orsaker kan finnas flera men oftast har det med social press, nikotin och vanor att göra.

Tobaken är beroendeframkallande på grund av den stora mängden nikotin som finns inbakat där bland en hel stor mängd andra kemikalier och gifter. Nikotinen sugs in via lungorna till blodcirkulationen och når därifrån hjärnan på ca 45 sekunder. När detta fortsätter kontinuerligt, blir hjärnan slutligen van i ämnet och börjar kräva efter mer: ”var är nikotinet? GE MIG NIKOTIN!”. Nikotinet lurar hjärnan att tro att det är något som kroppen behöver. När man inte fått nikotin på en tid, kan det börja kännas som att något skulle saknas, lite som känslan om hunger. När man sedan igen fått sitt dagliga nikotindos, suckar hjärnan av lättnad ”AH, äntligen”.

Nikotinberoende varierar mycket mellan olika människor. Nån kan bli väldigt snabbt beroende medan nån annan kanske aldrig blir det. Rökning har också mycket med vana och rutiner att göra. Då man gjort det en tid, kan det bli väldigt fort ritualaktigt. Det vill säga man bygger in tobaksrökningen i dagens schema: väntar på bussen och röker en tobak, går hem från skolan och röker en tobak, snackar skit med kompisarna och tar en tobak. Vissa saker som vi gjort en tid på ett visst sätt, kan vara väldigt svåra att avsluta. Vår vänkrets påverkar också mycket på vad vi gör. Om alla dina vänner röker, krävs det väldigt mycket att kunna säga ”nej tack”. Då kanske bästa sättet kunde vara att sluta rökningen tillsammans med kompisarna.

Bästa sättet att bli av med tobak, är att aldrig börja det. Då gör du en väldigt stor tjänst åt både dig, dina vänner och övrigt hela din omgivning.

Hälsningar,

Seba från Buenogänget

Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta