Ei kannata.  

Ajattelin eka jättää vastaukseni vaan tuohon, mutta tässä nyt vähän lisää. Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon lamaavasti muuttaen täten kehon toimintaa. Jokaisella muutokset tapahtuvat yksilöllisesti. Toinen humaltuu tosi nopeasti ja voi alkaa voimaan pahoin paljon herkemmin, kun toinen. Alkoholin vaikutuksiin vaikuttaa mm. sukupuoli, ruumiinpaino, ikä, hormonit sekä perimä. 

Ei siis ole suoraa vastausta siihen, mitä litra puhdasta viinaa tekee 15-vuotiaalle tytölle, mutta edellytykset eivät ole kovin hyvät. Naisella kehon nestetilavuus on pienempi, kun miehellä. Alkoholi on vesiliukoista ja näin ollen lähtökohtana naisella alkoholi pääsee nopeammin vereen. Siihen vaikuttaa myös se, että keho on vielä kasvuvaiheessa nuoresta iästä johtuen, kokemus alkoholista, mitä on syönyt aiemmin ja kuinka nopeasti alkoholi tuli nautittua. 

Mutta analyysit sikseen ja kysymykseesi “kannattaako litran verran viinaa juoda”: tämä voisi olla hengenvaarallista, joten ei missään tapauksessa kannata, olit sitten tyttö, poika, joku muu, nuori tai aikuinen. 

Tässä ainakin yksi ennuste, mitä tulisi tapahtumaan

Etenkin nopeasti juotuna suuret määrät alkoholia voivat aiheuttaa myrkytystilan, joka näkyy oksenteluna, tajunnan tason heikentymisenä tai sammumisena. Vakava myrkytys voi johtaa hengityksen lamaantumiseen, sydämen pysähtymiseen tai sammumisen kautta omaan oksennukseen tukehtumiseen.  

Alkoholin juominen kannattaa lopettaa, jos huomaa ettei suoraan käveleminen enää onnistu tai tasapainon kanssa on muutoin ongelmia, jos ilmenee näköhäiriöitä, puhe sammaltaa tai päässä alkaa heittää. Pahoinvointi tai oksentelu on viimeistään merkki siitä, ettei alkoholia pidä juoda enää yhtään lisää.  

Ehdottoman tärkeää on, jos huomaat juoneesi liikaa, ettet lähde yksin liikkumaan kotiin. Pyydä aina kaveri saattamaan sinut tai soita kotiin ja pyydä joku hakemaan sinut. Pahimmassa tapauksessa voi olla yhteydessä hätäkeskukseen (112). Älä myöskään koskaan jätä kaveriasi yksin, jos hän oireilee (oksentelu, vahva sekavuus, kalpeus, viluisuus, hengityksen hidastuminen tai tajunnan tason lasku) vaan pyydä apua.  

-Seba

Mitä olit mieltä vastauksesta? Käyhän antamassa meille palautetta! 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta