Pikaisesti: Tähän alkuun nyt sen ihan akuutein apu! Juuri päällä olevien itsetuhoisten ajatusten kanssa voit soittaa kriisipuhelimeen: 09 2525 0111. Sieltä saat keskusteluapua ja he osaavat myös auttaa eteenpäin!

Vähän pidemmin: Kyllä täällä voi kysellä ihan mistä vaan. Ihan ensinäkin hyvä, että otit yhteyttä. Itsetuhoisista ajatuksista on hyvä jutella ja oikeastaan sillä niihin saa myös paremmin selvyyttä. Yksin ei kannata jäädä, sillä apua on kyllä saatavilla.

Lukiolaisena sulla pitäisi olla koulussa kuraattori/koulupsykologi, johon ottaa yhteyttä. Tää on todennäköisin helpoin ja nopein tie, etenkin jos tiedät tyypin jo etukäteen. Heidän kanssaan voi jutella ja osaavat ohjata tarvittaessa eteenpäin just sun alueen palveluihin, jos niitä tarvitset. Eri kunnissa kun mielenterveyspalvelut toteutetaan vähän eri tavalla.

Jos oma koulu ei tunnu oikealta paikalta hakea apua, niin voit myös kävellä (tai vaikka soittaa) teidän omaan terveyskeskukseen. He osaavat auttaa eteenpäin oikeiden palvelujen piiriin. Riippuu tosi paljon tässäkin paikasta, missä asut, miten asia sen jälkeen etenee. Jossain paikoissa voi olla vaikka nuorille ihan oma mielenterveyspalvelujen paikka, johon voi kävellä sisään. Mutta tosiaan terveyskeskuksesta nämäkin tiedot varmasti saa!

Myös netistä löytyy apua niin tiedon kuin keskustelun merkeissä. Voit ottaa yhteyttä vaikka Sekasin-chattiin. Siellä pääsee juttelemaan koulutettujen tyyppien kanssa, jos olet erityisesti sitä vailla. Kannattaa tosin varautua jonoihin, joita tuolla valitettavan usein on. Jos taas haluat enemmän tietoa ja vaikkapa vertaistukea, niin osoitteessa tukinet.net voi lähteä nettiapua etsimään.

En tiedä, miksi et halua, että sun vanhemmille kerrotaan? Itse kannustaisin juttelemaan myös heidän kanssaan, koska myös vanhemmilta voi saada apua ja ainakin he voivat viedä asioita tarvittaessa eteenpäin. Yleensä on sitä parempi, mitä enemmän ihmisiä on ympärillä auttamassa. Todennäköisesti se taho, mistä haet apua, myös tätä ehdottaa. Terveydenhuollolla on kuitenkin vaitiolovelvollisuus, eli he eivät saa kertoa asiasta eteenpäin ilman sun lupaa. Etenkin, jos oot yli 18-vuotias. Alle 18-vuotiaana mukaan astuu lastensuojelulaki, mutta siitä huolimatta sun toiveita kyllä todennäköisesti noudatetaan, jos et halua sun vanhempien tietävän asiasta.

Riippumatta siitä mistä haet ja saat apua, niin voimia sulle. Toivottavasti saat asiasi selvitettyä niin, ettei jatkossa tarvitsisi turvautua itsensä vahingoittamiseen. Mukavaa kevättä ja kohta alkavaa kesää sulle!

– Mikael

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta