Tiesitkö, että elämämme on tällä hetkellä huomattavasti parempi kuin maailma, jossa vanhempamme eli? Ja he elivät paremmassa maailmassa, kuin omat vanhempansa? No nyt tiedät 😊. 

Viime vuosi ja tämänkin vuoden alku on ollut hankalaa. Eikä tietenkään vähiten sen takia, että koronaepidemia on laittanut aika monen elämää uusiksi ympäri maailmaa. Vähän suuremmassa mittakaavassa pitää kuitenkin muistaa, että maailma muuttuu koko ajan parempaan suuntaan! Tässä kymmenen syytä miksi. 

1. Olet parempi, tai ainakin älykkäämpi kuin vanhempasi! 

Jokainen uusi ikäluokka on edellistä parempi, ja etenkin älykkäämpi. Ihmisten älykkyysosamäärä kasvaa kesimäärin kolme pistettä kymmenessä vuodessa. Koulutus kehittyy maailmassa koko ajan ja nykyisin meillä on myös tietoa paremmin saatavilla kuin vaikkapa 10 vuotta sitten. Vähemmän intuitiivinen syy älykkyyden kasvamiseen taas on se, että myös ihmisten elinolot kehittyvät. Parempi ravinto, puhdas ympäristö ja abstraktin ajattelun mahdollistava elämäntilanne ovat myös tärkeä osa oppimista. 

Olet fiksumpi kuin vanhempasi!

2. Emme edes muista suuria sotia! 

Viimeinen maailmanlaajuinen sota loppui 70 vuotta sitten. Vaikka sotia on edelleen, niin me elämme maailmanhistorian rauhaisimpaa aikaa. Toisen maailmansodan jälkeen tehdyt sopimukset ovat (pääpiirteissään) pitäneet ja YK:lla on edelleen sille tarvittavaa arvovaltaa. Lisäksi koko maailma on tällä hetkellä niin sidoksissa toisiinsa, että kolmannen maailmansodan mahdollisuus on aika olematon.  

3. Kotitöihin menee vähemmän aikaa! 

Noin sata vuotta sitten pyykin pesemiseen meni noin 12 tuntia viikossa. Tällä hetkellä tuo aika on noin 1,5 tuntia. Tästä on kiittäminen pyykinpesukonetta. Sama on tapahtunut myös astianpesukoneen, imurin ja viime vuosina erilaisten robottisiivousvälineiden kanssa. Edelleen se oma huone pitää siivota, mutta nykyisin se on paljon helpompaa kuin ennen. Parempi elämä kehittyy yhdessä tekniikan kehityksen kanssa.

Nainen ottaa pyykkiä pois pyykinpeukoneesta.
Parempi pesukone antaa myös paremman elämän

4. Peruskoulu kuuluu (melkein) kaikille! 

Tällä hetkellä maailmassa jo noin 90% lapsista pääsee peruskouluun. Näin ei todellakaan ollut vielä 25 vuotta sitten. Mikä hienointa, niin nykyisin myös tytöt pääsevät opiskelemaan paljon entistä useammin. Jokaista 100 poikaa kohden koulun aloittaa jo 95 tyttöä. Ei siis olla vielä ihan tasoissa, mutta sitä kohti ollaan koko ajan matkalla!  Parempi koulutus takaa yhä paremman elämän kaikille maailman ihimisille.

5. Ihmisillä on yhä enemmän vettä joutavaksi! 

Vuodesta 1990 lähtien noin 2,3 miljardia ihmistä on saanut pääsyn puhtaan juomaveden piiriin. Meillä Suomessa ei ehkä edes osata ajatella, miten tärkeää elämän kannalta on se, että pihdasta vettä on saatavilla. Se on perusedellytys niin ruuanlaittoon kuin terveydenhuoltoon, ja tietysti peseytymiseen. Edelleen on ihmisiä, joilla ei puhdasta vettä ole, mutta kehitys menee koko ajan eteenpäin! 

6. Elämämme on pidempi, ja parempi, kuin ennen! 

Ihmisten keskimääräinen elinikä on noussut noin 80 vuodessa yli 20-vuotta. Me siis elämme paljon pidempään kuin aikaisemmin. Suurimmat syyt kehitykseen ovat lapsikuolleisuuden vähentyminen sekä terveydenhuollon parantuminen ympäri maailmaa. Villeimmissä arvioissa on sanottu, että tänään syntyvät lapset voisivat elää jopa 200 vuotiaiksi! En tiedä onko se hyvä asia, mutta saavutus se ainakin olisi. Lisäksi elämämme on koko ajan parempaa kuin ennen.

Nainen seisoon parvekkeella kädet levitettyina kirkkaassa auringonpaisteessa.
Elämme pidempään ja paremmin kuin ennen

7. Demokratia on pop! 

Maailmassa ei ole koskaan ennen ollut niin paljon demokraattisia maita kuin tällä hetkellä. Toki demokratiassa on ongelmansa ja monessa demokraattisessa maassa on ongelmia. Nykyään kuitenkin jokaisella ihmisellä on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä demokratian kautta kuin koskaan ennen.  Parempi mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään lisää itsearvostusta ja toivoa tulevasta.

8. Köyhyys vähenee koko ajan 

Tilastojen mukaan maailmassa on nyt vähemmän köyhiä kuin koskaan. Useat köyhyydestä kärsineet maat ovat voittaneet pahimmat ongelmat ja ihmiset ovat päässeet irti köyhyyden aiheuttamista ongelmista. Köyhyys on edelleen suuri ongelma ja etenkin lapset kärsivät köyhyyden takia. Parempaa kohti ollaan kuitenkin menossa! 

9. Internet on useampien saatavilla 

Vuonna 2005 noin 1,1 miljardia ihmistä pääsi internettiin. Viime vuonna jo yli 4 miljardia ihmistä pääsi käsiksi maailmanlaajuiseen tietoverkkoomme. Internet mahdollistaa yhteydenpidon ja tiedon jakamisen. Se auttaa oppimaan ja näkemään maailmaa uudesta näkökulmasta. Mitä useampi ihminen pääsee internettiin, sitä fiksummiksi me kaikki yhdessä voimme tulla. Vielä kun kehittäisimme itseämme niin, että Internet istessään olisi parempi paikka olla, niin kaikki olisi hyvin.

10. Parempi maailma on se, mitä me haluamme!

Maailmassa on aina huolehdittu tulevaisuudesta. Jokainen sukupolvi on halunnut tehdä hyvää ja toiminut oman aikansa arvojen ja ajatusten mukaan. Nykyinen sukupolvi ei ole mikään poikkeus. Me haluamme, että ihmisillä olisi parempi olla ja teemme asioita sen eteen. Välttämättä se ei ihan joka päivä uutisissa näy, mutta maailma on täynnä ihmisiä, jotka taistelevat paremman tulevaisuuden puolesta. 

Vanhemman ja lapsen kädet pitävät käsissään pientä maapalloa.
Me haluamme, että maailmamme on parempi!

Tietysti maailmassa on vieläkin ongelmia. Ilmastonmuutos, tiedevastaisuus, somen aiheuttamat paineet ja polarisoituminen jne. Kyllä tässä maailmassa haasteita riittää!

Kaiken negatiivisuuden ja uhkakuvien keskellä pitää kuitenkin osata myös iloita asioista, joita ihmiset ovat saavuttaneet! Me ihan oikeasti rakennamme koko ajan parempaa maailmaa, eikä ole mitään syytä, miksi kehitys ei voisi jatkua. 

– Mikael

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta