Määritelmällisesti paranormaali tarkoittaa “jotain normaalista poikkeavaa”. Käytännössä sanaa käytetään kuvaamaan ilmiöitä, jotka vaikuttavat epänormaaleilta tai selittämättömiltä. Samoin paranormaaleiksi ilmiöiksi kutsutaan ilmiöitä, joita tiede ei osaa selittää. Populaarikulttuurissa haamut, poltergeistit ja muut selittämättömät tapahtumat ovat hyvin yleisiä. 

On vaikea määrittää onko paranormaalit asiat totta. Useat aikaisemmin paranormaaleiksi ajatellut ilmiöt ovat nykyään tieteen tuntemia. Samaan aikaan monet paranormaaleiksi väitetyt ilmiöt on todistettu huijaukseksi. Psykologia on pystynyt selittämään useita paranormaaleja ilmiöitä ja esimerkiksi harhakuvat ja -äänet ovat varsin hyvin tunnettuja ilmiöitä. Monet paranormaalit ilmiöt saattavat kokijasta tuntua käsittämättömiltä, vaikka ne ovat tieteen tuntemia ilmiöitä. 

On kuitenkin ilmiöitä, joita tiede ei (ainakaan vielä) osaa selittää. Tässä mielessä paranormaaleja ilmiöitä on olemassa ja ne ovat totta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ilmiöissä olisi mitään yliluonnollista tai selittämätöntä. Me emme vain vielä osaa tieteen metodeilla selittää, miten ilmiöt syntyvät. 

– Mikael 

Olis kiva saada välillä vähän palautetta näihin vastauksiin, kun joudutaan täällä yksin toimistolla näitä raapustelemaan. Kerro siis mitä mieltä olit tästä vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta