Tällä hetkellä elävistä ja dokumentoiduista puista korkein on Yhdysvalloissa Kaliforniassa kasvava punapuu, joka on nimetty Hyperioniksi. Se on pituudeltaan 115.9 metriä korkea, tai oli vuonna 2006, kun se mitattiin. Nyt se on ehkä jo hitusen korkeampi 😊. 

Vielä pidempiä puita on kuitenkin ollut olemassa. 1900-luvun alussa kaadettiin noin 125 metrinen punapuu samoilla seuduilla. Todennäköisesti kaikkein pisin mitattu puu ei sen sijaan ollut punapuu vaan Kuningaseukalyptus. Vuonna 1872 Australiassa kaadettu puu mitattiin 132,6 metrin pituiseksi. Huhujen mukaan samoihin aikoihin kaadettiin useita yli 140 metrisiä puita, mutta näistä ei ole mittaustietoja olemassa. 

140 metriset puut alkavat olla jo liiankin isoja. Puiden pituutta on tutkittu jonkin verran ja on laskettu, että puut eivät oikeastaan voi, tai ainakaan niiden ei kannata kasvaa kovin paljoa yli 130 metrin. Tässä korkeudessa puiden on jo hyvin vaikeaa kuljettaa vettä lehtiin, jolloin lehtien fotosynteesi häiriintyy. On siis hyvin todennäköistä, että edes muinaisessa historiassa ei ole kovin paljoa yli 130 metrisiä puita ollut. 

– Mikael 

Halutaan ja tarvitaan palautetta, että saadaan jatkossakin vastailla näihin kysymyksiin. Laita siis palautetta tulemaan täyttämällä ihq lomake -> Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta