Energiajuomilla on monia vaikutuksia terveyteen. Ne eivät sisällä oikeastaan mitään nuorelle, tai aikuiselle, tärkeitä aineita. Riippuen energiajuomasta on sisältönä lähinnä sokeria tai makeutusaineita, makuaineita, kofeiinia, tauriinia ja guaranaa. Mitään näistä ei ihminen varsinaisesti tarvitse ja toki jokaisella brändillä on oma energiajuomareseptinsä.

Erityisesti energiajuomien sisältämä kofeiini voi vaikuttaa terveyteen. Kofeiini voi lisätä verenpainetta ja sykettä ja se lisää stressihormonin eritystä. Myös unen laatu ja määrä yleensä kärsii kofeiinin vaikutuksesta. Näillä kaikilla on vaikutuksensa juojan terveyteen.

Murrosiässä uni on tärkeää kehityksen ja myös kasvun takia. Unen aikana keho tuottaa kasvuhormonia, joka on tärkeä osa murrosiän kehitystä. Lisäksi energiajuomien juominen voi vähentää terveellisen ruuan syömistä ja tasapainoisen ruokavalion ylläpitoa. Tämä voi osaltaan vaikuttaa nuoren terveyteen, ja osittain myös pituuskasvuun.

Ihan kovin isoa vaikutusta energiajuomilla ei kuitenkaan pituuteen ole, jos ollenkaan. Se ei tarkoita, että energiajuomat olisi terveellisiä. Energiajuomia ei pitäisi juoda ihan vaan tavan takia, vaan vain, jos niitä joskus satunaisesti tarvitsee vaikkapa kesätyön yövuorossa. Suositeltu annos nuorilla on myös vain puolisen tölkkiä päivässä, joka ylittyy jo aika helposti. Oli sitten lyhyt tai pitkä, niin energiajuomat kannattaa jättää sinne kauppaan ja juoda mieluummin vaikka vettä.

– Mikael

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta