Kiitos kysymyksestäsi! Välitin sen eteenpäin Väestöliiton seksuaalineuvojalle, joka vastaa:

”Useimmiten kondomit on valmistettu lateksista, joka voi aiheuttaa allergisia oireita. Kyse voi siis olla allergisesta reaktiosta lateksiin, mutta ei välttämättä. Ensi alkuun suosittelisin kokeilemaan lateksittomia kondomeja, koska sillä lailla saa selvitettyä johtuuko oireet lateksista. Lateksittomia kondomeja saa usein tavallisistakin ruokakaupoista, mutta nettikaupoissa niitä on enemmän tarjolla. Hintaa lateksittomilla kondomeilla on pikkuisen enemmän, mutta tärkeämpää kuitenkin on, ettei seksissä tunnu ärsytystä.

Viestissä käy ilmi, että emätin kostuu ja asiakas kokee itsensä kiihottuneeksi, mikä on hyvä asia. Joskus kuitenkin myös liukuvoiteesta voi olla apua, sillä hankausta on silloin vähemmän. Suosittelen kokeilemaan vesipohjaista liukuvoidetta kondomin kanssa käytettäväksi. Liukuvoide suojaa limakalvoja ja kondomia rikkoutumiselta, sekä lisää nautintoa. Liukuvoide voi olla kenelle tahansa hyvä lisä seksiin. Lateksittomien kondomien kanssa käyvät kaikenlaiset liukuvoiteet, myös öljypohjaiset. Lateksisen kondomin kanssa ei sovi öljypohjainen liukuvoide, koska se haurastuttaa lateksia.

Mikäli kondomin vaihto lateksisesta lateksittomaan ei auta, niin punoitus ja ärsytys voi johtua myös esimerkiksi hiivatulehduksesta. Jos oireet väistyvät parissa päivässä, eikä muuten ole merkkejä tulehduksesta, niin lääkäriin ei välttämättä tarvitse lähteä. Jos oireet kuitenkin toistuvat aina, niin syitä on hyvä lähteä selvittelemään lääkärin kuten gynekologin vastaanotolla. Joskus kipua tuntuu, vaikka ei olisi merkkejä tulehduksesta.

Voit olla ensi alkuun yhteydessä esimerkiksi seksuaalineuvontachattiin, niin voimme pohtia yhdessä kivun syitä, ja sitä mitä kivulle voisi tehdä.

Viimeisenä vielä sanoisin, että kannattaa muistaa, että pimpin pesuun riittää vesipesu kerran päivässä. Vettä ei saa ruiskuttaa emättimeen. Jos pimppiä pesee liikaa ja käyttää saippuoita, voivat ne vaikuttaa luonnolliseen bakteerikantaan negatiivisella tavalla, ja heikentynyt bakteerikanta voi johtaa siihen, että pimppivaivoja syntyy.”

Väestöliiton seksuaalineuvoja

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta