Ensimmäiseksi kiitos sulle siitä, että olet hyvä kaveri. Se, että ajattelet tälläisiä asioita kertoo, että oikeasti välität ja haluat auttaa. Muista pitää huolta siitä, että myös itse saat tukea, jos siltä tuntuu ja osaat myös itse hakea lohdutusta, jos sitä tarvitset. Toivottavasti näistä vinkeistä on sulle apua. 

Lohduttaminen voi tuntua vaikealta, kun ei tiedä mitä sanoa. Sama ongelma on myös monilla ammattiauttajilla. Joskus vain tuntuu siltä, että oikeita sanoja ei ole… ja se on myös totta. Usein nimittäin yksi parhaista tavoista lohduttaa on ihan vaan olla läsnä, vierellä, eikä silloin tarvitse sanoa sanaakaan. Jos kysyy esimerkiksi kriisityöntekijältä neuvoa, mitä pitäisi tehdä kriisin kokeneen ihmisen kanssa, niin ohje on yleensä yksinkertaisuudessaan: Ole läsnä ja kuuntele. Juttele, jos hän haluaa jutella (sanoilla ei niin väliä) ja istukaa yhdessä vaikka hiljaa, jos siltä tuntuu. 

Jonkin “hyödyllisen” sanominen voi myös olla aika turhaa. Lohdutuksen hetkellä ei yleensä kaivata mitään käytännön neuvoja, eikä niitä edes pysty ottamaan vastaan. Neuvot voivat lähinnä ärsyttää, vaikka ne olisivat kuinka hyviä ja oikeita. Toki, jos kaveri neuvoja kysyy, niin niitä voi antaa, mutta ihan heti ei kannata lähteä kertomaan, miten itse on jostain tilanteesta selvinnyt. Tärkeämpää on tunteiden kohtaaminen ja vastaanottaminen. Se onnistuu parhaiten empaattisella kuuntelulla ja läsnäololla. 

Lohduttamisen taitoa voi tosiaan opetella ja esimerkiksi ihmisen psykologian opiskelu auttaa 😊. Erilaisia vinkkilistoja siitä, miten lohduttaa, on internet pullollaan. Yksi hyvä ja luotettava lähde on Suomen mielenterveys ry:n sivut, joista löytyy tietoa erilaisista kriisitilanteista ja myös siitä, miten lohdutta. Kannattaa myös muistaa, että kaikkia naistenlehtien keittiöpsykologeja ja iltapäivälehtien sensaatiolohduttajia ei kannata ottaa oppaakseen. Aiheesta kun löytyy myös ihan oikeaakin tietoa valtavasti. 

Kannattaa muistaa, että vaikka tekee itse kaiken oikein, niin välttämättä ei silti onnistu. Moni ammattiauttajakin on seurannut, kun lohdutettava on lähtenyt lätkimään ovet paukkuen. Joskus se on jopa ihan hyvä tapa purkaa pahaa oloa. Kärsivällisyys on siis hyvä muistaa. Ehkä se sun tekeminen ja sanominen ei juuri nyt auta, mutta parin viikon päästä saatat saada kiitosta, kun kaverisi olo on parantunut. 

– Mikael 

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Comments
Vanhimmat
Uusimmat Eniten äänestetyt
Rivinsisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit

Lisää juttuja tästä aiheesta