Vanhempien tai muiden läheisten tukeminen tupakoinnin ja myös muiden päihteiden lopettamisessa on tärkeää. Läheiset voivat auttaa monella tavalla ja olla mukana lopettamiseen liittyvissä negatiivisissa hetkissä ja auttaa selviytymään niiden yli. Vähän vaikeampi tilanne on tietysti se, jos läheinen ei itse vielä halua lopettaa… 

Ensimmäinen, vähän ikävä todellisuus on se, että mikäli ihmisellä ei ole motivaatiota lopettaa tupakointia, niin hän ei sitä lopeta. Nikotiiniriippuvuus voi olla hyvin vahva riippuvuus ja jos motivaatiota lopettamiseen ei ole, niin ei todennäköisesti halua kohdata vieroitusoireita ja lopettamisen hankaluutta. Ensimmäinen askel onkin motivoida vanhempaa lopettamaan tupakointi, jos motivaatiota ei muuten ole.  

Motivaation herättäminen on helpommin sanottu kuin tehty ja voi viedä paljon aikaa. Motivaatiota voi yrittää herättää vaikka kertomalla omista huolista tupakointiin liittyen, terveysvaikutuksista, vaikutuksista perheeseen jne. Tärkeää on kuitenkin se, että ei syyllistä, vaan pyrkii löytämään tupakattomuudesta positiivisia puolia, johon läheinen voi tarttua. 

Jos tupakoinnista seuraa jotain selkeästi näkyviä haittoja, niin niistä on helppo herättää keskustelua. Olisiko mukavampi käydä metsäretkellä, jos ei niin hirveästi hengästyttäisi? Entä lasten/lastenlasten kanssa puuhaaminen? Miten se aika/raha, joka menee tupakointiin? Toki jälleen enemmän positiivisuuden kautta, eikä syyllistäen. Syyllistäminen nimittäin johtaa helposti vastareaktioon.

Kannustamisessa voi auttaa myös lupaus kulkea vierellä, kun tupakointi lopetetaan. Se, että lupaa jaksaa kaikki vieroitusoireista johtuvat oireet, kuten ärtyneisyyden ja huonon olon, voi jo auttaa. Voi myös luvata tupakoinnin lopettamisesta jonkin palkinnon, jota vanhemmat arvostavat. Vaikka vuoden päästä lupaa tehdä jotain tms. jos savuttomuus on pysynyt. Tärkeintä on kuitenkin olla itse positiivinen ja tukea lopettamista tai ainakin tökkiä siihen suuntaan. Eikä ainakaan ottaa omille harteille vanhempien tupakointia. Se nyt kuitenkin on lopulta heidän oma valinta. 

– Mikael  

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

 Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta