Parahin kysyjä. Alkoholilla on moni erilaisia vaaroja, jotka voidaan jaotella hyvinkin monella eri tavalla. Suomessa melkeinpä kaikki tietävät alkoholin fyysiset vaarat alkoholin käyttäjälle. Kuten esimerkiksi sen, että maksa poksuu, jos alkoholia juo liikaa ja liian pitkiä aikoja. Samoja terveydellisiä haittoja voi toki koitua myös muihin sisäelimiin. Alkoholisiminkin useimmat tuntee viheliäisenä sairautena, joka on todella vaikea hoitaa. Nämä siis fyysisiä ongelmia, jotka koituvat aika pitkän alkoholinkäytön seurauksena. Nopeampia haittoja on vaikkapa alkoholin aiheuttama kehon kuivuminen, joka voi johtaa niin agressiivisuuteen, huonoon harkintaan kuin pahaan krapulaan.

Fyysisten vaarojen lisäksi alkoholi altistaa myös psyykkisille ongelmille. Alkoholilla ja masennuksella on yhteys, sillä alkoholi vaikuttaa suoraan aivojen mielihyväkeskukseen. Lisäksi etenkin pitkään jatkunut, liiallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa usein ystävyyssuhteisiin ja perhesuhteisiin negatiivisesti. Surullista on esimerkiksi se, että Suomessa on arviolta 70 000 lasta, jotka kärsivät läheisten alkoholinkäytöstä jollain tavalla. Se on aivan liikaa… 

Yksi usein unohdettu, mutta oikeastaan kaikkein suurin alkoholin vaara, on onnettomuudet ja tapaturmat. Alkoholi on osallisena n. 40% sairaalahoitoa vaativista tapaturmista. Tämän lisäksi noin 25% tapaturmaisista kuolemista liittyy alkoholiin. Tapaturmat on vaara, joka ei millään muotoa osu vain alkoholin käyttäjään, vaan voi aiheuttaa myös täysin ulkopuolisille hengenvaaraa.  

Voisin tähän listata vielä lisääkin alkoholin vaaroja, mutta laiskuuttani linkaan muutaman videon parin vuoden takaa, jolloin YouTube-kanavallamme kerrotiin #100faktaaalkoholista. Näistä lisätietoa muutamista alkoholin haitoista. Koko soittolistalla sitten lisää muistakin alkoholiin liittyvistä teemoista.

Iloisin terveisin,
Mikael

Alkoholismi
Alkoholi ja aivot
Alkoholi ja sosiaalinen paine 
Alkoholi ja sydän 
Alkoholi ja sosiaaliset ongelmat 
Alkoholi, dopamiini, serotoniini ja endorfiini 
Alkoholin kemiaa – Alkoholidehydrogenaasi 
Alkoholi tappaa – Tapaturmat


Alkoholi tappaa – Tapaturmat

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta