Opettajia on monenlaisia, ja joidenkin kanssa tulee toimeen paremmin, kun taas toisten kanssa voi olla haastavampaa. Se on ihan normaalia. Mutta miten selvitä vaikean opettajan kanssa? Opettajilla on isokin rooli sille, miten koululuokassa viihtyy ja miltä opiskelut tuntuvat. Heidän tehtävänsä on auttaa sua oppimaan ja ymmärtämään eri aineiden sisällöt ja sun tehtäväsi on pyrkiä oppimaan vaaditut asiat. Ja hei, vaikka tuntuisi, että et koskaan tarvitsisi niitä juttuja myöhemmin, niin silti uuden oppiminen treenaa aivoja ja laajentaa sun näkemystä maailmasta. Jutut, joita opit koulussa, voi yllättäen olla tosi hyödyllisiä sun tulevaisuudessa.

Joskus tosiaan voi tuntua siltä, että joku opettaja on vähän hankala tai ärsyttää sun hermoja eri syistä. Voi vaikuttaa siltä, että ne on valinnu sut semmoseks ’silmätikuksi’ ja pistää sut tiukkoihin paikkoihin koulussa.

No niin, yksi asia on varma: et voi muuttaa opettajaa tai kontrolloida sitä, miten ne toimii. Mutta itseäsi voit hallita ja siihen voit vaikuttaa. Joten, keskity enemmän itseesi ja siihen, mitä voit tehdä oman toimintasi ja tunteidesi suhteen.

Tässä muutama niksi,
miten selvitä vaikean opettajan kanssa

Juttele vanhempien kanssa Jos mahdollista, keskustele asiasta vanhempiesi kanssa. Voitte yhdessä suunnitella, miten selvitä kouluaika vaikean opettajan kanssa. Kirjatkaa asioita paperille, jotta ne tulevat paremmin näkyväksi.

Ole ystävällinen Sen sijaan, että valittaisit jatkuvasti kokeista, läksyistä ja muusta, yritä olla ystävällinen. Valittaminen saattaa pahentaa suhdetta opettajaan. Ystävällisyys voi saada opettajan kunnioittamaan sinua enemmän. Muista, että ystävällisyys ei tarkoita omien tarpeiden, rajojen tai mielipiteiden unohtamista. On helpompaa turhautua ja valittaa opettajalle silloin, kun hän vaikuttaa ymmärtämättömältä kuin se, että pidät hermosi ja pysyt rauhallisena. Jos olet jostain asiasta eri mieltä tai haluat sanoa jostakin asiasta, valitse hetki, jolloin et ole ärsyyntynyt.

Yritä löytää kiinnostusta Jos vaikean opettajan opettama aine on sellainen, joka ei kiinnosta, se voi vaikuttaa sun tunteisiin ja olla yksi tekijä miksi ärsyttää. Mieti, voisitko löytää tavan, miten jaksaisit opiskella asiaa ja näyttää opettajalle, että yrität parhaasi. Tällöin näytät opettajalle, että ainakin sä yrität pysyä aiheessa.

Vältä riitelyä Riitely opettajan kanssa voi tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin yritys pysyä rauhallisena ja ymmärtää omaa ja toisen käytöstä. On helppo saada luokkakavereilta sympatiaa valittamalla ja haukkumalla opettajaa. Tämä tuntuu hyvältä hetkessä, mutta se voi pahentaa luokan ilmapiiriä pitkällä aikavälillä. On tärkeää purkaa turhautumista jollain tavalla, kuten harrastamalla tai huutamalla metsässä, mutta muista tehdä se tavalla, joka ei vahingoita muita.

Ajattele pitkän tähtäimen näkökulmasta Kuinka paljon aikaa vietät opettajan kanssa? Jos se on vain yksi tunti päivässä, se on melko lyhyt aika. Vaikka se olisi koko koulupäivä, muista, että sinulla on oma elämä koulun jälkeen. Mieti, lähdetkö koulusta mieluummin sillä ajatuksella, että tulit pyrkineeksi opettajan kanssa yhteisymmärrykseen vai riitaan.

Jos tunnet, että opettajan käytös menee liian pitkälle, ja se ei ole enää vain erimielisyyksiä vaan selvää asiattomuutta tai syrjintää, tässä on muutama vinkki:

  1. Pidä kirjaa: Aloita kirjaamalla ylös tilanteet, joissa opettaja käyttäytyy asiattomasti. Kirjaa ylös päivämäärä ja tapahtumat niin tarkasti kuin mahdollista. Kun sinulla on tarpeeksi aineistoa, kerro asiasta rehtorille, kuraattorille tai luokanvalvojalle. He ovat siellä auttamassa.
  2. Juttele aikuisen kanssa. Jos koet, että olet yrittänyt puuttua häiriköintiin, mutta se ei lopu, juttele aikuisen kanssa. Yläkoulu on jo muutenkin vaativaa aikaa, joten häiriköinti on saatava loppumaan. Voit keskustella kuraattorin, kouluvalmentajan, omien vanhempiesi, opettajan tai netistä löytyvien keskustelupalstojen kanssa, jonka kanssa tunnet olosi turvalliseksi.
  3. Ole valmis keskustelemaan. Kun otat asian puheeksi, ole valmis keskustelemaan siitä avoimesti ja kerro, mistä on kyse. Perustele huolesi ja pysy rauhallisena sekä asiallisena, jotta olet uskottava. Muista myös kunnioittaa kaikkien näkemyksiä.

Terkuin Johannes & Buenotiimi

Edellinen Seuraava
Tilaa
Ilmoita
guest
1 Comment
Vanhimmat
Uusimmat Eniten äänestetyt
Rivinsisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit

Lisää juttuja tästä aiheesta