Hei,

Hyvä kysymys! Terva poistuu keuhkoissa eri tahtiin eri ihmisillä riippuen esimerkiksi siitä miten kauan, ja paljonko on polttanut ja millaisessa kunnossa keuhkot ylipäätään ovat.

Nature-tiedelehden julkaiseman tutkimuksen (2020) mukaan terveet solut korvaavat tupakoinnin vaurioittamia keuhkoputkien soluja, kun tupakoinnin lopettaa. Tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaneilla voi olla neljä kertaa enemmän geneettisesti terveitä soluja kuin aktiivisesti polttavilla. On lohdullista tietää, että elimistö on niin näppärä, että se voi korjata itseään karsinogeenisten altistusten jälkeen. Tutkimuksen arvoa heikentää kuitenkin se, että koepaloja otettiin vain pieneltä tutkimusjoukolta, eli jatkotutkimuksille olisi tarvetta.

On kuitenkin hyvä muistaa, että syöpäriski ei häviä lopettaneilla kokonaan, sillä soluihin jää mutaatioita. Tervan lisäksi keuhkoihin jää paljon erilaisia myrkkyjä tupakoinnin seurauksena ja niiden puhdistusprosessi voi kestää kauankin, mutta suurimmat muutokset huomaa yleensä ensimmäisten 2-3 kuukauden aikana.

Mikäli aihe jäi vielä mietityttämään, tässä meidän duunaama video tupakoinnista. Olkaa hyvä:

https://www.youtube.com/watch?v=9jiRtOtVVUA

– Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta