Heippa! Ja kiitos kysymyksestäsi… Se on todella hyvä ja monelle ajankohtainen!

Itse amiksessa opiskelevana voisin sanoa, että vaihda amikseen! Siellä ei ole koeviikkoja ja yksittäisiä kokeitakin on harvakseltaan. Alasta riippuen tietysti.

Jos tämä ei kuitenkaan ole varteenotettava vaihtoehto, niin suosittelen chillaamaan! ? On tärkeää opiskella ja päntätä tuleviin kokeisiin, mutta vastaavasti on myös todella tärkeää levätä. Mieti mistä asioista pidät erityisesti ja palkitse niillä itseäsi aina, kun olet saanut luettua tai selvinnyt kokeesta. Niinkin pienet asiat kuin hyvät unet ja ruoka ovat avainsanoja hirveästä koeviikosta selviytymiseen. Älä ressaa!

Tämä vinkki saattaa olla jo hieman myöhässä, mutta ensi kertaa varten… On tärkeää tehdä kotitehtävät ja kertailla koulussa käytyjä asioita myös kotona. Silloin ne usein jäävät paremmin päähän, mikä taas tarkoittaa sitä, että juuri ennen koeviikon alkua ei ole suurempaa pänttäämisurakkaa vastassa. Jos kirjasta lukeminen ei innosta, kannattaa koittaa etsiä netistä videoita/dokkareita aiheeseen liittyen, joita voisi katsella.

Tosiaan, minä en ole mitenkään kyseisen aihealueen kokemusasiantuntija ja minun koulunvaihtovinkkiä ei kannata ottaa tosissaan. Sen takia päätinkin kysyä ystävältäni, joka käy lukiota, että miten hän selviää hirveistä koeviikoista. Tässä hänen protipit:

  • Aikatauluta, ettei mene yöunet stressatessa.
  • Älä tuhoa itseäsi! Näe kavereita, syö vähän lohtusuklaata ja käy harrastuksissa, jotta pysyt pirteämpänä.
  • Keskity tärkeimpiin aineisiin. Jokaisessa aineessa on aina kokonaiset kirjat luettavana, joten keskity niihin mitkä ovat vaikeimpia ja tärkeimpiä sinun lukiouran kannalta.
  • Aseta itsellesi joku palkinto koeviikon viimeiselle päivälle. Esimerkiksi voit lähtee kavereiden kanssa syömään tai juhlimaan, kun olet selvinnyt koeviikosta. Siitä sitten voi taas repiä lisää motivaatiota tulevaan.

Jäin vielä pohtimaan, että mikä tekee koeviikosta maailman hirveimmän? Ehkä syitä voi olla monia… Jos aineet ovat sinulle haastavia, harjoittele parhaasi mukaan ja muista, että kukaan ei voi odottaa sinulta enempää kuin mitä itse odotat. Älä siis ota suorituspaineita! Jos elämässäsi on muita haasteita, jotka tekevät koeviikosta entistä hirveämmän niin keskity siihen, mikä sinusta tuntuu sillä hetkellä kaikkein tärkeimmältä. Uskon, että lukiourasi ei kaadu yksiin kokeisiin, jos elämäntilanne vaatii selvittelyä sillä hetkellä. Voit käydä juttelemassa aiheesta sinusta turvallisen aikuisen kanssa koulussa, esim. luokanvalvojan.

Täältä löydät vielä lisää vinkkejä selviytymiseen: Vinkkejä lukioon!

Isot tsemppihalit kaikille koeviikon kanssa painiville nuorille!!! ❤

Terkuin,

Neea, harjoittelija

Tsekkaa myös Seban ja ihan oikean nuoren vastaus kysymykseen!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta