Äärimmäisen hyvä kysymys, jonka vastaus tulee olemaan pitkäveteistä pohdintaa 😀. Tähän “ympäripyöreään vastaamiseen” on nimittäin ehkäpä noin kolme syytä.
Harvaan kysymykseen maailmassa on olemassa täysin yksiselitteistä vastausta. Hyvin monet meille tulevat kysymykset ovat luonteeltaan sellaisia, että niihin ei edes voi antaa suoraa kyllä/ei -vastausta. Meidän mielestä on myös tärkeää, että kysyjät pohtivat asioita omista lähtökohdistaan. Siksi pyrimme usein vastauksissamme antamaan erilaisia näkökulmia, joiden avulla omaa pohdintaa voi kehittää eteenpäin.
Vaikka jokin vastaus saattaisi olla yksiselitteinen, niin silti sen taustalla vaikuttavat ilmiöt eivät välttämättä ole yksiselitteisiä. Usein onkin tärkeää pelkän vastauksen lisäksi tietää taustat, jotka vastaukseen ovat vaikuttaneet. Tämän vuoksi ainakin itse pyrin selvittämään (joskus vähän liikaakin) taustoja kysymysten takaa. Tällä tavalla kysyjä myös pääsee perille meidän ajatuksenkulusta ja perusteluista vastausten takana.
Oikea tieto ei myöskään ole aina yksiselitteistä. Tiede itse asiassa perustuu vanhan haastamiseen, uusien näkökulmien löytämiseen ja jatkuvaan todistamiseen. Asia, joka tänään on tieteessä totta, voidaan huomenna haastaa ja todeta vääräksi. Yritämme aina pohjata vastauksemme parhaaseen mahdolliseen tutkittuun tietoon. Usein paras tutkittu tieto ei anna kyllä/ei -vastauksia, vaan erilaisia vaihtoehtoja. Siksi vastaus “jollain on ja jollain on olematta” voi itse asiassa olla tarkin mahdollinen vastaus. Etenkin, kun suurin osa kysymyksistämme keskittyy ihmiseen, joka ei kovin yksinkertainen olio ole.
Toivottavasti tämä selvensi asiaa ja näet nyt vähän enemmän järkeä meidän vastauksissa. Kysymysten järkevyyttä sen sijaan ei kannata kyseenalaistaa, sillä ne on kyllä kaikki järkeviä, vaikka vastaukset ei olisikaan 😀.
– Mikael
Erityisesti olisi järkeä, jos kertoisit mitä mieltä olit vastauksesta. Se auttaisi meitä aika paljon…