Lain mukaan on rikos laittaa alastonkuvia alle 16-vuotiaalle. Erityisesti jos et ole halunnut kuvia, täyttää teko rikoksen tunnusmerkit. Alastonkuvia ei koskaan saa laittaa kysymättä, vaikka lähettäjä olisikin myös alaikäinen.

Kuvien lähettäjät ovat alaikäisiä, joten heidän rikosoikeudellinen vastuu ei ole vielä alkanut. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, mikä tarkoittaa sitä, että rikoksen tehdessään tekijä saa siitä sanktion lain mukaan. Sanktio voi olla sakko tai vankeusrangaistus.

13-vuotias on tästä huolimatta vastuussa siitä, että ei aiheuta muille ahdistavia, uhkaavia tai nöyryyttäviä tilanteita. Jos koet tapahtuman sellaisena, sun kannattaa kertoa tilanteesta luotettavalle aikuiselle, kuten vanhemmalle, opettajalle tai koulun kuraattorille.

Jos sinua koskaan ahdistellaan seksuaalisesti verkossa tai saat nudeja haluamattasi, voit täyttää rikosilmoituksen tämän linkin takaa. Poliisi käsittelee tapahtuneen ja tekee päätöksen siitä, että täyttääkö teko rikoksen piirteet. Jos tekijä on alaikäinen, poliisi voi tehdä päätöksen viedä asian eteenpäin vanhemmille, sosiaaliviranomaisille tai muille tahoille.

Emma

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta