Kannabis on laillista joissakin maissa, mutta suurimassa osassa maita se on luokiteltu huumausaineeksi ja sen käyttö ja hallussapito on kielletty. Suomessa kannabis on täysin laitonta. Kuitenkin kaikista huumausaineista, sitä käytetään selvästi eniten.
Kannabis on laillista tai sen käyttö on dekriminalisoitu ainakin Alankomaissa, Australian pääkaupungissa, Espanjassa, Etelä-Afrikassa, Georgiassa, Kanadassa, Maltalla, Meksikossa, Uruguayssa, Thaimaassa ja 19 Yhdysvaltojen osavaltiossa. Huumausaineita on kielletty ja rajoitettu eri aikoina eri tavoin. Esimerkiksi 1600-luvulla Osmanien valtakunnan sulttaani yritti kieltää kokonaan kahvin, kuitenkaan siinä onnistumatta. Kannabiksen suhteen lainsäädäntöön on liittynyt yhteiskuntaluokka- ja ihonvärikysymyksiä esim. Yhdysvalloissa 1930-luvulla. Yhdysvallat onkin toiminut suunnannäyttäjänä muulle läntiselle maailmalle huumausaineisiin kohdistuvien asenteiden suhteen, mikä näkyy esimerkiksi presidentti Richard Nixonin Huumeiden vastainen sota -kampanjan myötä.
Suomen laki on kannabiksen suhteen yksiselitteinen. Kannabis luetaan huumausaineeksi, ja rikoslain 50.luvun 1§ kieltää huuumausaineiden hallussapidon, maahantuonnin, myynnin, levityksen ja käytön. Pykälää rikkoessa syyllistyy huumausainerikokseen. Törkeänä huumausainerikoksen rajana pidetään kiloa hasista tai kannabista. Huumeiden laillista asemaa määrittelee erilaiset sopimukset ja lait. Esimerkiksi YK:n huumausaineyleissopimus hyväksyttiin vuonna 1961, jossa kannabis sijoitettiin sopimuksen tiukimmin kontrolloituun kategoriaan yhdessä heroiinin kanssa. Tästä seurasi kannabiksen kieltolaki. Kuitenkin Suomessa kannabista sai poltella rauhassa aina vuoteen 1972 asti, jolloin eduskunta sääti erillisen huumausainelain.
Suomessa on yritetty muuttaa kannabiksen asemaa erilaisten kansalaisaloitteiden kautta jo useamman kerran. Kannabista on haluttu vuorotellen dekriminalisoida, eli sen käytön rangaistavuus on haluttu kieltää, ja laillistaa (eli myynti vapautetaan kokonaan markkinat). Suomessa kuitenkin harjoitetaan suhteellisen tiukkaa huumausainepolitiikkaa, jonka vuoksi kansalaisaloitteet eivät ole menneet läpi.
Lait ja sopimukset solmitaan siis alueittain tai maittain. Kannattaa muistaa myös se, että vaikka pössyttelet yhdessä maassa laillisesti, niin sen vaikutukset näkyvät veressä jopa kuukauden ajan, jolloin seuraukset voivat seurata sinua kotiin asti.
Tässä vielä nopea tietoisku Kannabiksesta, jotta voit jatkaa asiasta sivistyneempänä seuraavaan päivään:
Miro
Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.