Mietitkö, millainen on hyvä kesäloma? Kesäloma alkaa ja koulun arkirutiinit jäävät tauolle. Kesälomaa vietetään eri tavoin, ja siihen voi olla monia syitä, esimerkiksi raha, perhe, ystävät ja harrastukset. Jotkut nauttivat siitä, että saavat vain olla, kun taas toiset täyttävät kesälomansa tekemisellä. Joku harrastaa niin paljon kuin ehtii, yksi loikoilee rannalla ja toinen taas matkustelee tai on kesätöissä. Kesälomalla on paljon aikaa ja sen voikin viettää miten parhaalta tuntuu: olemalla itsekseen tai ystävien tai perheen kanssa.  

[TS_Poll id=”1″]

Kesäloman viettotapoja on siis erilaisia. Tärkeintä kuitenkin on rentoutuminen ja se, että palautuu kouluvuodesta, irrottautuu koulun arjesta ja kerää voimia. Palautuminen ei välttämättä ole pelkästään löhöilyä, vaikka sekin kuuluu asiaan. Sen lisäksi on hyvä tehdä itseä miellyttäviä asioita, eli kaikkea hauskaa ja terveyttä edistävää hommaa siis.  

Hyvää mielenterveyttä tukevia asioita ovat esimerkiksi uni, ruokailu, ihmissuhteet, liikunta ja harrastukset, eikä niitä kannata unohtaa kesälläkään. On hyvä myös huomata, että lomalla päivät ovat vapaampia ja rytmi erilainen kuin kouluvuoden aikana, joten siihen voi kestää hetken tottua.  

Kesä voi olla myös yksinäistä aikaa ja kaverisuhteet saattavat muuttua. Se johtuu usein siitä, että loman aikana osaa kavereista näkee harvemmin tai ei ollenkaan. Yksin ei kuitenkaan tarvitse olla. Jos yksinäisyys vaivaa, niin voit tulla juttelemaan vaikkapa nettimummolaan murusten kanssa 

[TS_Poll id=”2″]

Kesälomalla on enemmän aikaa

Kesälomalla on enemmän aikaa vain olla, ja siksi se on ihanan huoletonta aikaa. Toisaalta silloin voi olla myös vaikea pysähtyä. Kun on tottunut kouluarjen vilkkaaseen päivärytmiin, aivot eivät välttämättä osaa rauhoittua ja ajatukset saattavat jäädä pyörimään päähän ja painamaan mieltä. Kesäloman aikana mieleen voi tulla esimerkiksi syksyllä alkava kouluarki tai uudet luokkakaverit. Jos tällaisia ajatuksia tulee, niin se on ihan ok. Niitä ei ole tarpeen paeta, mutta jos näyttää siltä, että huomaa miettivänsä jotakin asiaa päivätolkulla, niin silloin olisi hyvä jutella asiasta aikuisen tai kaverin kanssa.  

Kesälomalla asioista voit jutella esimerkiksi kavereiden, omien isovanhempien, vanhempien, tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Voit myös rupatella asioista netissä löytyvillä nuorille suunnatuissa chateissa. Kurkkaan vaikka netin oma nettimummola, jossa kanssasi viestittelevät ihka oikeat mummot ja vaarit. Netarin sivuilta voit myös tsekata löytyisikö sieltä sopivaa paikkaa, jossa voisi jutella jollekulle.  Lisäksi on olemassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin, kirjepalvelu ja chat, jossa voit jutella. 

Oli kesälomasta tulossa sinulle millainen tahansa, niin nauti olostasi ja tee asioita, jotka tuottavat sinulle iloa! Se on sinun näköisesi kesäloma. <3 

Hyvää kesää, toivottaa Johannes ja Buenotiimi 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta