Tupakan polttaminen vähentää elinikää, eikä ole olemassa turvallista määrää, mitä voisi polttaa ilman huolta haitoista. Paljon vaikeampi on arvioida, kuinka paljon tupakan polttaminen vähentää elinikää, mutta on tätäkin toki tutkittu. 

Koko elämänsä tupakoivat kuolemat keskimäärin kymmenen vuotta nuorempana kuin tupakoimattomat. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki tupakkaa polttavat kuolevat kymmenen vuotta nuorempina kuin jos eivät olisi polttaneet. Nyt puhutaan tilastoista lasketuista keskiarvoista. Joka tapauksessa tupakointi siis hyvinkin selkeästi laskee elinikää, vaikka asiaa katsoisi miltä kantilta. 

Briteissä laskettiin laajan tupakoinnin terveysvaikutuksia tutkivan selvityksen yhteydessä, että yksi savuke vähentää elinikää keskimäärin 17 minuuttia. Tutkimuksessa seurattiin yli 34 000 henkilöä yli 50 vuoden ajan. Tupakoitsijat polttivat keskimäärin 16 savuketta päivässä, kuolivat 10 vuotta nuorempana kuin muut ja tästä sitten laskettiin tuo 17 minuutin arvio.  

Kuolleisuutta lisäsi mm. keuhkosyöpä, keuhkoahtaumatauti, suun ja nielun syövät ja esimerkiksi sydäninfarkti. Ei myöskään ollut hirveästi eroa polttiko 5 vai 15 savuketta päivässä. Kuolleisuus oli suurin piirtein yhtä suurta. Tästä syystä 17 minuuttia per savuke on parhaimmillaankin vain karkea arvio. Todellisuudessa yhden savukkeen vaikutusta ei voi näin suoraan laskea.  

Eri tutkimuksissa myös todetaan, että kuolemien laskeminen ei välttämättä ole paras tapa arvioida tupakoinnin vaikutuksia. Tupakointi laskee myös ihmisten elämänlaatua ja altistaa monille muille vaivoille, vaikka ei nyt suoraan tappaisi. Tämän vuoksi pitäisi ajatella, että jokainen savuke huonontaa elämää, vaikka ei suoraan tappaisi. 

– Mikael 

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Tutkimusten mukaan palautteen antaminen meille ei laske elinikää, vaan on sen sijaan hyvinkin hyödyllistä, ainakin meille 😉. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta