Äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys, josta on kiistelty tieteessäkin aika paljon. Monella tavalla voisi sanoa, että me ei ihan varmasti tiedetä, miksi ihmisillä on tunteet. Erilaisia teorioita on kyllä olemassa jonkin verran.

Ensimmäinen, ja todennäköisin syy, tunteisen olemassaoloon on evolutiivinen. Tunteista on, ja on ollut, hyötyä ihmisille. Esimerkiksi pelko on ollut erittäin hyödyllinen tunne alkuihmisille. Pelko on mahdollistanut selviytymisen, kun sitä omaa nenää ei ole tungettu ihan joka pusikkoon leijonien saaliiksi. Tunteen myös monesti ylittävät “älyllisen pohdinnan” nopeudessa, jolloin uhkiin voidaan reagoida nopeammin kuin vain ajattelemalla.

Evolutiivinen selviytyminen on kuitenkin vähän vajavainen ajatus tunteista. Pelko on selviytymisen kannalta järkevä tunne, mutta miten vaikkapa nostalgian tunne? Ihmisestä on löydetty ainakin 27 eri “perustunnetta”, joista osalla ei ole mitään suoraa tekemistä selviytymisen kanssa. Toinen tärkeä syy tunteisiin onkin sosiaalisuus, joka on ihmisille tärkeä osa elämää.

Rakkaus, viha, suru, pelko, inho ja yllättyneisyys ohjaavat meidän sosiaalista elämäämme. Ihmisen elämän kannalta yhteys toisiin ihmisiin on elinehto, ja se ei onnistuisi ilman tunteita. Me tulkitsemme ja peilaamme toistemme tunteita, mikä mahdollistaa sosiaalisen kanssakäymisen. Ilman tunteita ihminen olisi todennäköisesti huomattavasti epäsosiaalisempi olio.

Tunteet ovat myös tapa oppia ja kokea elämää. Tunteet koetaan koko kehossa ja se, mitä me kehossa koemme vaikuttaa ympäristöömme, ja päinvastoin. Ilman tunteita, meidän kokemus ympäristöstämme olisi huomattavasti vähäisempi. Ehkä ilman tunteita emme olisi oppineet ihan niin tehokkaasti hyödyntämään ympäristöämme. Tunteet ovat siis myös tärkeä osa tietojamme.

Me olemme sekä ajattelevia, että tuntevia eläimiä. Ilman toista, meidän elämämme olisi hyvin erilainen kuin nykyään. Maailmassa on myös ihmisiä, jotka ovat jostain syystä menettäneet kykynsä tuntea. Heidän elämänsä on hyvin vaikeaa, koska kanssakäyminen muiden kanssa on erittäin hankalaa. Oli tunteiden syy sitten mikä tahansa, niin on todella hyvä, että me kaikki niitä tunnemme. Vaikka joskus toki varmasti kaikki toivoisi, että pääsisi negatiivisista tunteistaan eroon.

– Mikael 

Jos annat meille palautetta, niin meistä tuntuu hyvältä 🙂 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta