No, ihan kaikkien mielestä se ei sitä ole. Kokemuksieni mukaan, kuitenkin suurimman osalle näyttäisi maistuvan tämä koko kansan maustettu joulujuoma. Tämänkin “tykkää/ ei tykkää”-ryhmän voisi jakaa vielä kahteen: on ne, jotka ihan mielellään juovat glögiä joulun alla tekemättä siitä suurempaa numeroa ja sitten löytyy ne, jotka aloittavat maanisen lipittämisen heinäkuussa ja juovat litrakaupalla huhtikuuhun asti.

Miksi se on hyvää? Tämä saattaa johtua siitä, että sinä yksinkertaisesti pidät sen mausta. Toinen selitys saattaisi olla se, että kun sitä “saa” ainoastaan joulunaikaan, maistuu se sen takia paremmalta. Vähän niin kuin osalle mäti, tippaleitä, mämmi taikka sima. Mikä tekee siitä jouluisan, johtuu varmaankin sen sisältämistä mausteista, jotka yleensä yhdistämme jouluun. Nämä ovat neilikka, kaneli, inkivääri sekä pomeranssinkuori ja kardemumma. Glögissä käytetään paljolti samoja mausteita, kun piparkakuissa. Yhdessä nämä kaksi toimivatkin erinomaisesti. Lisäksi glögilasin pohjalle voi upottaa kasan rusinoita ja/tai manteleita maun mukaan. Nom-nom!!

Lisäksi vielä, että glögijuoma on kantautunut meille rakkaasta länsinaapuristamme, Ruotsista. Ensiksi se oli oikeastaan vaan suomenruotsalaisten juoma ja sieltä levisi sitten koko kansan joulujuomaksi. SKÅL!

Glögi on siinä mielessä hieno juoma, että vaikka se alun perin olikin tarkoitettu viinan kanssa sekoitettavaksi, on se tänä päivänä suositumpi alkoholittomana ja myöskin huomattavasti paremman makuinen sellaisena.

Ps. Jos glögissä on alkoholia, on sen ikäraja 18 vuotta (mutta kyllähän sinä sen jo tiesit).

God Jul toivottaa, Seba-tonttu

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta