Heipparallaa ja kiitoksia hyvästä kysymyksestä (myöskin vaikeasta)! ”Rakkaus ei katso ikää eikä laske numeroita.” Lähtökohtaisesti voisikin ajatella juuri näin. Rakkaus on erittäin voimakas tunne, joka ei katso numeroita tai ikäeroja. MUTTA rakkaus voi kuitenkin myös ohjata meitä tekemään hölmöjä ja ei loppuun asti ajateltuja päätöksiä.  

Teknisesti katsottuna teini-ikä on 13–19. Ja jos nyt otetaan ääripäät vertaukseen, niin onhan tuo melkoinen ikäero, kun toinen on aloittanut yläkoulun ja toinen jo aikuisena lopettelemassa lukiota. Ei ehkä niin cool.  

Tässä onkin tärkeä kysyä itseltään, onko ihastunut aidosti kyseiseen henkilöön vai onko kyse esimerkiksi uudesta jännittävästä ja kiehtovasta tunteesta? Tärkeää siis on, että henkinen taso kohtaa ja, että asia on loppuun ajateltu. Etenkin nuorempana elämä on nopeatempoista ja parikin vuotta voi tuntua ikuisuudelta, jossa elämäntilanteet ovat kaukana toisistaan.  

Muun muassa näitä kysymyksiä on hyvä pyöritellä mielessä:  

Välitänkö hänestä oikeasti? Olemmeko henkisesti samalla tasolla? Onko kyse ihastuksesta vai jostakin voimakkaammasta? Miltä yhteinen tulevaisuus voisi näyttää? Kun parisuhde etenee vakavampaan suuntaan, vaikuttaa rakkauselämään myös Suomen laki ja tässä tuleekin olla erittäin tarkka.

Laki suojaa alle 16-vuotiaita

Suomen lain mukaan seksi alle 16-vuotiaan kanssa on kiellettyä. Määrättyä suojaikärajaa nuoremman ei katsota kykenevän antamaan suostumustaan seksuaaliseen kanssakäymiseen. Lain silmissä sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa on tämän tahdon vastainen ja näin ollen rikos. 

Lakiin on kuitenkin kirjattu myös seurustelusuhteita koskeva rajoitussäännös. Sen mukaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei rangaista, jos nuoret ovat toimineet yhteisymmärryksessä. Ehtona on myös se, että nuoret ovat henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan.

Seurustelusuhteen tulee siis lain kannalta olla aito ja tasavertainen, jossa edetään maltilla molempia tyydyttävässä tahdissa, niin ettei henkinen tai fyysinen kehitys vaarannu. Seksisuhteeseen ei saa liittyä painostusta, maanittelua tai manipulointia.  

Hieman kuiva vastaus tämä nyt oli, etenkin jos rakkaus roihuaa siellä kysyjän puolella ja minä nostelen täällä esiin lakipykäliä. Joka tapauksessa nämä on hyvä tiedostaa, edetä suhteessa lain mukaisesti rauhallisesti ja harkiten. Suoraa vastausta minulla ei siis tähän ole mutta vielä viimisenä vinkkinä: joskus voi tuntua helpommalta pohtia asiaa ystävän näkökulmasta. Jos ystäväsi on vaikka 14, onko mielestäsi ok ikäero jos hän seurustelee 19-, 18-, 17-, 16-, 15- jne vuotiaan kanssa? Pohdi missä mielestäsi kulkee raja ja miksi.  

Toivottavasti tästä oli jotain apua! Mainiota kevään odotusta!

– Seba

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta