Kannabiksen vaaroista keskustellaan paljon. Asia on saanut myös erityisen paljon mediahuomiota; jo vuosikausien ajan. Yksi yleisimmistä asiaan liittyvistä kysymyksistä on, johtaako kannabiksen käyttö ns. vahvempien aineiden pariin. Tätä kutsutaan porttiteoriaksi. Eli teorian mukaan niin sanotut miedommat päihteet toimivat porttina vahvempiin aineisiin. Porttiteoria on saanut osakseen kovaa kritiikkiä.

             Osa tutkijoista on sitä mieltä, että koko teoria on alun perin ymmärretty väärin, eikä teorialla tarkoiteta sitä, että esimerkiksi kannabiksen käyttäjät alkaisivat käyttää automaattisesti muita aineita, vaan siitä että riski alkaa käyttää muita päihteitä on suurentunut. Näiden asiantuntijoiden mielestä aivojen palkitsemismekanismi oppii tunnistamaan päihteistä saadun nopean mielihyvän, ja alkaisi kaivata lisää kimmokkeita. Osa asiantuntijoista puolestaan on sitä mieltä, että teoria on kiistatta vanhentunut, eikä sen paikkansapitävyydestä ole tieteellisiä todisteita. Väestötasolla melko suuri osa suomalaisista on joskus kokeillut kannabista, mutta ei ole siirtynyt vahvempiin aineisiin. Tämä seikka puhuu sen puolesta, että kannabis ei toimi porttina vahvempien huumeiden pariin.

Tässä vielä kannabishankkeen projektipäällikkö Kim Kannussaaren kommentti asian tiimoilta:

”Porttiteorialla tarkoitetaan sitä, että aloittaa esim. huumeidenkäytön kannabiksella, josta siirtyy sitten vielä vahvempiin huumeisiin. Kannabista jotkut pitävät tällaisena porttina kovempiin huumeisiin, vaikka suurin osa kannabiksen kokeilijoista/käyttäjistä ei käytä muita huumeita. Porttiteorialla on haettu yksinkertaista selitystä hyvin monimutkaiseen ongelmaan eli riippuvuuden kehittymiseen. Se miksi joku siirtyy kannabiksesta kovempiin huumeisiin, on monien tekijöiden summa (sosiaalinen piiri ja suhteet, kokemus päihtymyksestä, jännityksen haku yms.)”

– Anni <3

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Me kaipaamme juuri SINUN palautettasi tackar: https://q.surveypal.com/Buenotalk-Kysy

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta