Teoria multiversumista, eli siitä että olisi olemassa useita eri universumeja, on hyvinkin totta. Teorian mukaan oman universumimme (eli kaiken, mitä on olemassa) lisäksi olisi olemassa mahdollisesti ääretön määrä universumeita. Tätä on ehdottanut useakin eri tiedemies ja tiedemiesten ryhmä, joilla jokaisella on ollut vähän eri selitys multiversumin olemassaoloon. Ensimmäistä kertaa asiasta on taidettu mainita joskus 1950-luvulla. 

Multiversumin olemassaolon teoria pohjaa matematiikkaan ja nykyisin pääosin säieteorian selityksiin. Koska en ole fyysikko, niin en edes yritä lähteä selittämään asiaa sen tarkemmin 😀. Totean vain, että mikäli säieteoria nykyisessä muodossaan on totta, se vaatii useamman kuin kolmen tilaulottuvuuden olemassaoloa. Emme kuitenkaan tiedä minkä muotoisia säikeiden tilaulottuvuudet ovat ja muotojen mahdollisuuksia on lähes ääretön määrä. (Putostitko jo kärryiltä?) 

On mahdollista, että kaikki tilaulottuvuudet on olemassa samaan aikaan, jolloin ”on pakko olla(?)” olemassa multiversumi, jossa nuo muut ulottuvuudet vallitsevat ja määrittelevät omanlaisensa fysiikan lait. Jos siis nykyisen muotoinen säieteoria on totta, niin todennäköisesti on myös olemassa muita universumeja. Siis teoriassa… …  Tämä kaikki menee normaalilla ihmisellä niin paljon yli ymmärryksen, että on ehkä kannattavampaa vaikka laittaa joku hyvä scifi-leffa pyörimään ja ihan lohdutukseksi syödä pussillinen sipsejä. 

Muliversumin teoria on siis totta, mutta on eri asia, pitääkö se paikkaansa. Teoriaa ei ole kukaan todistanut. Emme tunne mekanismeja, joiden kautta universumien välillä voisi liikkua tai toiseen universumiin nähdä ja se on todennäköisesti mahdotonta. On spekuloitu, että voisimme saada viitteitä törmäyksistä toisiin universumeihin tutkimalla kosmisen taustasäteilyn muutoksia, mutta tähän ei taida ihmisten mittalaitteet pystyä ainakaan vielä.

Itse ajattelen, että meidän maailmankaikkeudessa on paljon sellaista, jota ihminen ei tule koskaan selittämään, ja hyvä niin. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta