Tupakka, nuuska ja sähkötupakka ovat nikotiinituotteita, jotka on kielletty alle 18-vuotiailta. Toisaalta, ei niitä suositella täysi-ikäisellekään, sillä ne ovat terveydelle haitallisia ja aiheuttavat riippuvuutta. Murrosiässä keho ja mieli ovat sellaisessa muutostilassa, että on ihan hyvä, kun tuotteille on ikärajat.

Ajatuksena ikärajoille on myös, että aikuisena tekee harkitumman päätöksen käytön aloittamisesta ilman muiden tekijöiden vaikutusta. Mutta aina ei kuitenkaan ole niin, että yli 18-vuotias tekisi valinnan täysin omasta tahdostaan – monet tekijät voivat vaikuttaa valintoihin riippumatta iästä. Usein emme edes huomaa, mikä on vaikuttanut valintoihimme, joten on oltava tarkkana kuin peruna! 

Ikärajasta huolimatta yläkoulussa tai kaveripiirissä voi tupakkaa, nuuskaa tai sähkötupakkaa esiintyä.  

Mikä arvelet olevan yleisin syy aloittamiselle?  

  • Kokeilunhalu 
  • Kaverit: päihteestä syntyy kaveriporukalle yhteinen elämäntapa 
  • Haluaa tuntea aikuiseksi itsensä 
  • Mainonta pyrkii vakuuttamaan, että tupakointi on yleistä, vaikka se ei ole 
  • Jännityksen haku 
  • Haluaa haastaa sääntöjä/lakia/aikuisia 

Monet alkavat käyttää tupakkaa, nuuskaa tai vapea siksi, että kaveritkin käyttävät, vaikka syitä valintaan voi olla monia muitakin. Mikä on ollut sinun syysi?

Pysyt kaveriporukassa, vaikka et vapettaisikaan

Tiedätkö ketään, joka aloitti vapen käytön ihan omasta halustaan, ilman mitään erityistä syytä? Tai oletko nähnyt kaveriporukoita, joissa vain yksi tupakoi tai käyttää nuuskaa? Silloin valinta usein johtuu ryhmäpaineesta, kun muut vähättelevät henkilöä, joka ei lähde mukaan. Tai jos et polta tai käytä nuuskaa, saatat tuntea, ettet kuulu mukavaan kaveriporukkaan, jossa niitä käytetään. 

Olen varma, että vaikka ystävät naljailisivatkin päihteettömyydestä, kaveriporukasta ei tästä syystä joudu ulos. Ja jos joutuu, niin mitä ihmettä…perustuuko ystävyys muka ainoastaan siihen, että käytetään nikotiinituotteita yhdessä? 

Toki kaveriporukka voi myös yhdessä päättää lopettaa nuuskan tai vapen käytön. Tällöin valinta tehdään yhdessä. Kaikkien on helpompi olla käyttämättä nikotiinituotteita, kun se on yhteinen päätös. Kaveriporukka voi siis vaikuttaa myös positiiviseen muutokseen. Muistan omalta yläkouluajaltani sen, kun eräs tupakoiva porukka päätti yhdessä lopettaa ja korvata tupakan tuteilla – kaikki imivät välitunnilla tuttia tupakkapaikalla. 😀 Toimiko se? En tiedä, koska en seurannut sen lopputulosta. 

Päätöksen aloittamisesta ja lopettamiseta teet sinä itse

Nikotiinituotteiden kohdalla kyseessä on ikärajallinen tuote, joten niitä ei tulisi käyttää. Loppujen lopuksi päätöksen teet kuitenkin sinä itse, joten mieti, mitkä tekijät vaikuttavat valintaasi. 

Päätöksen teosta 

Elämässä on asioita, joita harkitsemme tarkemmin ja joitakin, joihin kiinnitämme vähemmän huomiota. Jos kohtaat vaikean tilanteen, jossa sinun on tehtävä päätös, esimerkiksi tupakoinnin aloittaminen kaveriporukan painostuksesta, saatat kokea seuraavia tunteita: 

  • Stressiä 
  • Hämmennystä ja hajamielisyyttä eli sekavia ajatuksia ja tunteita 
  • Väsymystä 
  • Ärtymystä 
  • Voit olla hämmästynyt, kummastunut, hämmentynyt, häkeltynyt, hämillään ja ymmällään 
  • Neuvottomuutta  

Oletko joutunut tekemään elämässäsi vaikeita päätöksiä? 

Kyllä 

En 

Kun tunnet olosi neuvottomaksi, ilmaise tunteesi sanoin, kirjoittamalla tai piirtämällä ne ylös tai keskustelemalla aikuisen tai kaverin kanssa. Voit myös jakaa tilanteesi Nettimummolassa. Kun tunnetilasi ja mielentilasi ovat jollain tavalla hallinnassa, voit tehdä päätöksen. Päätöksenteossa tärkeää on seuraavat asiat: 

  • Anna päätöksen teolle riittävästi aikaa 
  • Kirjoita ylös hyvät ja huonot puolet 
  • Etsi tietoa päätettävästä aiheesta eri näkökulmista ja mahdollisimman oikeaa tietoa. 
  • Mieti millaisia omia mielipiteitä sinulla on päätettävästä aiheesta 

Jos sua mietityttää jokin asia päässäsi liittyen esimerkiksi vapeen, laita meille kysymystä tulemaan. Vastaamme noin 5 arkipäivän kuluessa ja ilmoitamme vastauksesta Instagramissa.

Johannes, Buenotiimi 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta