Kiitos sulle yhteydenotosta ja oivallisesta aiheesta. Pohdit viestissäsi sitä, miten tuntuu, ettei elämästä pysty nauttimaan hyvällä omalla tunnolla, kun toistaa samoja virheitä aina uudelleen ja uudelleen. Ja virheet kaduttavat vasta jälkikäteen. Et ole varmasti asian kanssa yksin, sillä monilla voi olla samankaltaisia tuntemuksia: tekee asioita ennen kuin ehtii kunnolla ajatella. Ja kun ajatuksilleen on antanut tilaa tai on rauhoittunut, ajatus kulkeekin paremmin ja havahtuu ajatukseen ”mitä mä taas tein?”.

Erilaiset toimintatavat ja ajatusmallit

Ihmisillä on erilaisia toimintatapoja ja ajatusmalleja, joista toiset ovat enemmän vahingollisia kuin toiset. Nämä tavat ja mallit ovat voineet olla meillä ihan pienestä saakka, jotka olemme oppineet esim. omilta vanhemmiltamme tai kun olemme ensimmäisen kerran jossain tilanteessa toimineet tietyllä tavoin, voi tämä toimintatapa nousta esiin aina vastaavanlaisissa tilanteissa. Hyviä uutisia: vanhoista toimintatavoista voi päästä eroon!

Jos tuntuu, et sul on semmosia toimintatapoja, kuten toistat samoja virheitä aina uudelleen ja uudelleen ja ne jää häiritsemään tai mietityttämään, voit esimerkiksi kertoa näistä tuntemuksista jollekin läheiselle aikuiselle, keskustella matalan kynnyksen chatissa kuten Sekasin-chat tai ottaa yhteyttä johonkin muuhun tahoon kuten kouluterkkariin. Olisi tärkeää, ettet joudu olemaan näiden asioiden kanssa yksin. Ja saisit aikuisen tukea tuntemuksiisi.

Omien tunteiden tiedostaminen

Ihmisen mielen ollessa kuormittuneessa tilanteessa esim. riidasta ystävän kanssa, kotona tapahtuneista sattumuksista, omasta päihteiden käytöstä tai yksinäisyydestä, on ihmisen silloin helppo turvautua toimiin, jotka tuovat vain lyhyellä tähtäimellä mielihyvää. Ajatuksena on nopea mielentasapainon palauttaminen ja useinhan nää pikaratkaisut osoittautuvat haitallisiksi tai riittämättömiksi. Silloin tulee just katumuksen tunne jälkikäteen. Kokonaisuutta ajatellessa olisi hyvä panostaa niihin asioihin, jotka edistävät hyvinvointia ja ennen kaikkea tuottavat mielihyvää pitkällä aikavälillä.

Se on jo tosi upea juttu, että tiedostaa tekevänsä jotain ei niin positiivista tai toimineensa vahingollisella tavalla. Se on iso askel kohti uusia toimintatapoja, joita voi opetella. Uuden toimintatavan oppimisen avuksi voi olla hyvä löytää ammattilaisen tuki esim. koulukuraattorilta. On myös ymmärrettävää, että asian kertominen jollekin voi pelottaa. Silloin voi alkuun tukeutua juuri erilaisiin chatteihin, joissa saa yksityisesti keskustella jonkun kanssa. Myös Mielenterveystalo -sivustolta löytyy erilaisia omahoito-ohjelmia ja paljon infoa monestakin eri asiasta.

Ihminen on kokonaisvaltainen olento, joten jos susta tuntuu, että et osaa toimia tietyissä tilanteissa, ei se määritä sua missään nimessä kokonaan. Susta saattaa tuntua, että sun elämänlaatu on laskenut erilaisten ratkaisujen ja tapojen vuoksi, jotka eivät toimi. Silloin on hyvä löytää uusia, toimivampia tapoja. Se, että tiedostaa nämä asiat itsessään, on jo iso askel. Se kehittää sun luovaa ongelmanratkaisukykyä. Kun ongelmanratkaisukyky helpottuu, pystyy vaikeissa tilanteissa helpommin näkemään asiaa tilanteen ulkopuolelta ja huomaamaan pieniäkin mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tulevaisuuteen. Toimi itsesi tsempparina ja puhu sisäisesti itsellesi kauniisti. Itselle voi antaa esimerkiksi neuvoja, opastusta ja rohkaisua.

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Nilla

Lähde:
Mielenterveystalo, Miten tasapainottaa elämää? | Psykporten.fi (mielenterveystalo.fi)
Nyyti Ry Ole-oman-elamasi-tahti.pdf (nyyti.fi)

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta