Hei, mukava kuulla, että olet löytänyt ihanan kumppanin rinnallesi.

Ongelmaasi liittyen sanotaan näin, että usein sitoutumiseen liittyvä ahdistus kätkee taakseen kirjavan joukon erilaisia syitä, jotka saattavat kummuta jopa lapsuudessa opituista käytösmalleista.

Tavallisesti parisuhteessa alku on täynnä rakkautta ja euforiaa. Haluat viettää kumppanisi kanssa mahdollisimman paljon aikaa ja kaikki mitä hän tekee on ihanaa ja kivaa. Puhutaan siis alkuhuumasta. Jos alkuhuuman aikana sitoutuminen pelottaa, voidaan puhua ahdistuksesta.

Sitoutumiskammoista ahdistaa parisuhde. Ahdistus on pelkoa siitä, että ei saa suhteessa tarpeeksi omaa tilaa tai aikaa. Myös toisen menettäminen voi liittyä ahdistuksen tunteeseen.

Molemmilla on oma käsitys siitä, paljon aikaa haluaa viettää yksin tai toisen kanssa. Sopikaa esimerkiksi kuinka usein viikossa tapaatte ja pyhittäkää loppuaika itsellenne.

Myös aikaisemmat huonot kokemukset parisuhteesta voivat vaikuttaa sitoutumiskammoon. Epäonnistuneen parisuhteen pelko ei tarvitse kummuta omasta parisuhteesta, myös esimerkiksi vanhempien ero voi saada sinut epäilemään onnistumista omissa ihmissuhteissasi.

Kannattaa miettiä mitä suhteelta ja kumppanilta haluaa. Tietynlainen vapauden tavoittelu saa helposti pelkäämään sitoutumista ja sekin voi olla syynä ahdistukseen parisuhteessa. Kumppanilta ei voi odottaa täydellisyyttä, vaan jokaisessa meissä on vikoja, joita sitten voi joko korjata, tai oppia elämään niiden kanssa. Tärkeintä on puhua ja olla avoin asioista, jotka häiritsevät. Parempaa neuvoa onnistuneelle parisuhteelle en osaa antaa.

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta