Kiitos tästä kysymyksestä, johon on vaikea löytää vastausta. Nuorten viiltelystä löytyy jotain tilastotietoa, kun taas aikuisten viiltelystä ei tahdo löytyä kunnollista tietoa. Pahoittelen, ettet saat puolikkaan vastauksen kysymykseesi.

Miksi viiltelen?

Itsen vahingoittaminen voi olla keino hallita sellaisia tunteita, joiden pelätään muuttuvan hallitsemattomiksi. Viiltäminen on keino selviytyä sietämättömältä tuntuvasta tunnetilasta, jotta henkilö voi viiltelyn jälkeen taas toimia normaalisti ja jatkaa elämäänsä.

Viiltelijät ovat eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Viiltelyä ja muuta itseen kohdistuvaa vahingoittavaa käyttäytymistä esiintyy kaikissa kulttuureissa ja kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Monilla itseään vahingoittavilla ihmisillä on vaikeuksia säädellä omia tunteita. Nämä vaikeudet voivat näkyä esimerkiksi ongelmina ihmissuhteissa. (Nuorten mielenterveystalo.)

Kuinka moni nuori viiltelee?

Virpi Tuiskun Tampereen yliopistolle tehdyn väitöstutkimuksen mukaan arvio on, että noin 2-11 % nuorista viiltelee. Itsensä vahingoittaminen alkaa yleensä 13-15-vuotiaana eli varhaisnuoruudessa. Itseään vahingoittavat nuoret ovat riskissä jatkaa itsetuhoista käyttäytymistä myös nuorena aikuisena. (Potilaan lääkärilehti.)

Terveyskirjaston mukaan Suomessa 13–18-vuotiaista nuorista viiltelyä esiintyy noin 12 %:lla. Masennuksen vuoksi hoitoon tulevista nuorista noin joka kolmas viiltelee. Muuta itsetuhoista käyttäytymistä esiintyy noin 10 %:lla suomalaisista nuorista.

Mistä apua?

Huonoa oloa yritetään joskus hallita viiltelemällä. Viiltelyllä voi olla useita erilaisia merkityksiä. Lähes jokainen viiltelijä tunnistaa itsessään tarpeen salata viiltelytoimintaa muilta ihmisiltä. Salaamistarvetta ylläpitävät todennäköisesti syyllisyyden ja häpeän tunteet.

Jos kuitenkin tuntuu siltä, että haluaisit jutella jonkun kanssa viiltelystä, voit ottaa asian puheeksi jonkun turvallisen aikuisen tai kaverin kanssa. Jos haluat vielä pohtia asiaa, suosittelen Sekasin-chattia, jossa voi nimenomaan kertoa niistä asioista, joita ei vielä ole valmis jollekin toiselle vielä kasvokkain kertomaan.

Tavoitat @buenotalk.fi’in Instatilin kautta minut, jos haluat jutella kahdestaan yksäreillä.

Nuorten mielenterveystalo tarjoaa Vapaaksi viiltelystä -kirjan pohjalta tehdyn omahoito-ohjelman. Ohjelma sisältää runsaasti tehtäviä, joiden avulla voi oppia ymmärtämään paremmin omaa itsetuhoista käyttäytymistään.

Viiltelystä on mahdollista päästä eroon. On mahdollista oppia uusia positiivisia keinoja selvitä vaikeiden tunteiden sekä ahdistuksen kanssa.

Terkuin,
Minna

Oliko tästä vastauksesta sinulle apua? Kerro se meille palautteessa!

Lähteet: Nuorten mielenterveystalo, Duodecim-lehti, Terveyskirjasto, Virpi Tuisku, Potilaan lääkärilehti

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta