Kiitos tärkeästä kysymyksestä <3

Elämässä on monenlaisia vaiheita. Joskus voi eteen tulla sellaisiakin aikoja, että mikään ei oikein tunnu onnistuvan ja kaikki tuntuu pimeältä tai toivottomalta. Tietynlainen aaltoliike kuuluu elämään, ja välillä menee huonommin.

 Tämmöisissä tilanteissa voi suuntaa eteenpäin lähteä etsimään monellakin tapaa. Tärkeää on, ettei vaikeassa elämäntilanteessa jää yksin. Kun asioita pohdiskelee itsekseen, ne usein vain mutkistuvat omassa päässä entisestään eikä ongelmavyyhti tunnu aukeavan millään. Löytyisikö lähipiiristä joku, jolle voisit puhua?

Myös asioiden kirjoittaminen ylös tai sanoittaminen muulla tapaa voi auttaa jäsentämään omia ajatuksia, jos puhuminen tuntuu vaikealta.

 Joskus omalle pahalle mielelle löytyy selkeä syy. Toisinaan pahalle ololle on vaikeampi määrittää varsinaista syytä tai elämäntilanne tuntuu kaikin puolin sekavalta. Jos elämässä on paljon murheita tai huolia, niistä puhuminen ammattilaiselle voi olla hyödyksi. Ammattiapua voi lähteä hakemaan monesta eri paikasta, riippuen siitä oletko opiskelija, työtön vai työssäkäyvä ja minkälaista apua kaipaa. Opiskelijalle oikea osoite on opiskelijaterveydenhuolto, työttömänä ollessa kannattaa kääntyä oman kunnan julkisen terveydenhuollon puoleen. Työssäkäyvät puolestaan kuuluvat useimmiten työterveyshuollon piiriin.

Monilla paikkakunnilla on myös erilaisia ns. matalan kynnyksen paikkoja, joihin voi mennä juttelemaan oman elämän suunnasta. Niiden yhteystiedot löytyy useimmiten oman kunnan tai seurakunnan sivuilta. Jos mieltä painaa työllistyminen, koulutusasiat tai rahahuolet, kannattaa tarkistaa myös Ohjaamo n sivut. Ulkopuolisen näkökulma oman elämän pulmiin voi auttaa löytämään suunnan nopeastikin.

  On olemassa myös muita väyliä, joiden kautta elämän pulmia voi lähteä selvittelemään. Netissä omista mietteistä voi jutella esim. Sekasin-chatissa tai kurkata Helsinki Mission Nuorten kriisipisteen yhteystiedot. Tärkeintä on, ettei jää yksin.

Pidä itsestäsi hyvää huolta <3

Oliko tästä vastauksesta sinulle apua? Kerro se meille palautteessa!

-Anni

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta