Sähkösavukkeiden eli vapen suosio on kasvanut viime vuosina, mutta tiedämme vielä vähän siitä, miten höyrylle altistuminen vaikuttaa terveyteen.

Nuoret

Vaikka sähkösavukkeet sisältävät vähemmän haitallisia aineita kuin perinteiset savukkeet, niiden höyry voi silti aiheuttaa terveyshaittoja. Sähkösavukkeen käytössä syntyvä höyry sisältää nikotiinin lisäksi muita haitallisia yhdisteitä ja pienhiukkasia, vaikkakaan ei samassa mittakaavassa kuin tupakansavu.

Erityisesti huolestuttavaa on, että sähkösavukkeen käyttö voi nostaa lähellä olevan henkilön veren nikotiinipitoisuuden jopa samalle tasolle kuin passiivisessa tupakoinnissa. Tämä altistuminen voi vaikuttaa hengityselimiin ja terveyteen pitkällä aikavälillä.

On tärkeää huomioida, että sähkösavukkeen höyryä tuottavien mallien ja nesteiden koostumus vaihtelee suuresti. Siksi ei ole helppoa yleistää sähkösavukkeen höyryn vaikutuksia kaikkiin malleihin. Lisäksi, vaikka sähkösavukkeen käytön haitallisuutta on tutkittu, meillä ei vielä ole riittävästi tietoa siitä, kuinka haitallista höyrylle altistuminen voi olla pitkäaikaisesti.

Näiden tietojen valossa on hyvä välttää altistumista sähkösavukkeen höyrylle parhaansa mukaan, mikäli näin itse haluaa. Erityisesti tilanteissa, joissa olet lähellä sähkösavuketta käyttävää henkilöä, voit pyytää häntä käyttämään laitettaan huonetuuletetussa tilassa tai ulkona.

Höyry

Vapen tuottama höyry sisältää usein seuraavia aineita:

  • Nikotiini: Riippuen käytetystä nesteestä, höyry voi sisältää nikotiinia, joka on voimakas riippuvuutta aiheuttava aine.
  • Makuaineet: Vapen nesteisiin lisätään erilaisia makuaineita, kuten hedelmiä, makeisia tai minttua, jotta höyry maistuisi paremmalta. Näitä makuaineita ei aina ole tarkkaan tutkittu niiden terveysvaikutusten suhteen.
  • Pohjana käytetty aine: Vapen nesteiden pohjana käytetään yleensä propyleeniglykolia tai glyserolia, jotka auttavat tuottamaan höyryä.
  • Haitalliset kemikaalit: Vaikka vapen höyry sisältää vähemmän haitallisia aineita kuin perinteiset savukkeet, se voi silti sisältää pieniä määriä haitallisia kemikaaleja, kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä, jotka voivat aiheuttaa terveysongelmia pitkäaikaisessa altistumisessa.

On tärkeää huomioida, että vape-nesteiden koostumus vaihtelee suuresti, ja siksi niiden sisältämät aineet voivat vaihdella merkittävästi eri tuotteiden välillä. Lisäksi, koska sähkösavukkeiden markkinointi ja sääntely ovat olleet välillä epäselviä, tietyt aineet eivät välttämättä ole ilmoitettuina tuotteiden pakkauksissa. Tämä korostaa tarvetta terveysviranomaisten ja -tutkijoiden jatkaa sähkösavukkeiden tutkimusta ja valvontaa, jotta voimme ymmärtää paremmin niiden terveysvaikutuksia ja suojella käyttäjien terveyttä. Tsekkaa myös video Mitä vapen neste sisältää.

Lopuksi muista, että sähkösavukkeiden käyttö ei ole riskitöntä. Jos sinulla on huolia tai kysymyksiä sähkösavukkeista, voit keskustella niistä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa saadaksesi lisää tietoa ja tukea.

Ja psst! Jos haluut niin jätähän meille pieni palaute tästä vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta