Pahoittelut jo etukäteen, tämä blogiteksti on sellainen kolmikymppisen palkansaajan aikuisedition, mutta ehkä näistä löytyy myös jotain yleishyödyllisiä vinkkejä sun rahankäyttöön!

1. Käytä useampaa eri tiliä (tai jyvitä rahat jotenkin muuten)

Hetki meni laskiessa, mutta tällä hetkellä mulla on eri käyttötarkoituksiin seitsemän eri pankkitiliä, joista osa on yhteiskäytössä. Palkkapäivänä, kun raha ilmestyy tilille, alkaa sen jyvitys: siivu taloustilille, siivu säästöön, siivu kissoille (kyllä!), siivu ruokarahatilille jne. Lopulta käyttötilille jää se summa, jonka voi siinä kuussa käyttää kaikkeen kivaan – koska aina pitää olla jonkin verran rahaa käytettäväksi kaikkeen kivaan!

Koen rahojen hallitsemisen helpommaksi, kun ne on jaettu käyttökohteittain. Esimerkiksi ruokaan budjetoidut rahat siirrän suoraan ruokarahatilille, ja käytän siihen liitettyä korttia ainoastaan ruokaostoksiin. Näin pysyn kartalla siitä, paljonko mulla on käytettävänä rahaa ruokaan – tosin varmistan aina jo etukäteen, että sitä on riittävästi, koska (hyvin) syöminen on sellainen juttu josta en tingi.

Esimerkiksi tästä jälkiruoasta en tinkinyt, eikä harmittanut!

2. Ole tarjoushaukka

Ostan kaiken kosmetiikan ja suurimman osan sisustustuotteista ja vaatteista alennusmyynneistä. Alennukset toistuvat eri kaupoissa tasaisin väliajoin, ja usein jostain löytyy ”-20 % kaikista kosmetiikkatuotteista” -alennuslipuke. Tykkään myös pitää kaikista tärkeimpiä tuotteita kaapissa yhden ylimääräisen kappaleen, jotta esim. meikkivoiteen loppuessa mulla ei ole kiire ostaa uutta tilalle, vaan voin rauhassa kärkkyä tarjouksia.

Oma puhelinliittymä (ja mm. sähkölasku ja vakuutus, jos sellaiset ovat itsellesi ajankohtaiset) kannattaa kilpailuttaa. Yleensä tarjoushinta on voimassa vuoden tai kaksi, ja hyvissä ajoin ennen sen päättymistä käyn kärkkymässä kilpailevien tahojen hintoja. Usein jo olemassa olevaa tarjoussopparia voidaankin sitten jatkaa.

Söpöjä retromukeja kierrätyskeskuksessa
ihania kuppeja kierrätyskeskuksessa

3. Tee suunnitelma isommille hankinnoille

Olen siitä erikoinen tyyppi, että nautin Excel-taulukoiden luomisesta. Etenkin isommat säästösuunnitelmat on kiva excelöidä – näin näkee helposti, paljonko pitää kuukausittain laittaa rahaa sivuun, jotta saavuttaa tietyn säästötavoitteen.

Joskus tarve kalliimmalle ostokselle tulee yllättäen. Jos valitset tällaisessa tapauksessa osamaksun, varmista, että se on koroton, eikä siihen liity kuukausi- tai toimitusmaksua. Muista, että joudut maksamaan osamaksuja, vaikka taloudellinen tilanteesi muuttuisikin, tai ostamasi tuote (esimerkiksi puhelin) katoaisi.

4. Kyseenalaista tarpeesi

On ihan ok käyttää rahaa myös mukaviin asioihin, ei ainoastaan välttämättömyyksiin. Itse koitan kuitenkin erottaa toisistaan hetken mielijohteen ja suunnitelmallisen ostamisen.

Oma esimerkki: käytin aiemmin kuukausittain rahaa uusiin vaatteisiin ja koruihin, joita lopulta käytin vain kerran tai kaksi. Nykyään pyrin ostamaan vähemmän, mutta laadukkaampaa. Tuotteen hinnan voi miettiä myös sen käyttökertojen perusteella: laadukkaammalle tuotteelle yksi käyttökerta ei välttämättä tule yhtä kalliiksi kuin halvemmalle, joka ei kestä kulutusta.

Voit myös maksaa enemmän eettisesti tuotetusta tuotteesta, sillä…

5. …Kaikkea ei voi mitata rahassa!

Mun arjen luksusjuttu on se, että tilaan ruokaa kotiin. Enkä puhu (ainoastaan) Woltista, vaan parin viikon ruokaostoksista isommasta kaupasta. Kuljetusmaksu on kympin luokkaa, ja sillä säästää parhaimmillaan useamman tunnin vapaa-aikaa. Etenkin kahden henkilön taloudessa tuo kuljetusmaksu ei ole juuri mitään verrattuna säästyneeseen aikaan ja hermoihin. Etukäteen tilatessa jäävät myös viime hetken heräteostokset pois.

Myös vapaa-ajalla on hintansa – mieti siis, mistä olet valmis säästämään.

Betonikaiteeseen on spreijattu sanat Love wasting money.
westendiläinen elämänohje

6. Timanttitaso: sijoita

Mun on pakko myöntää, että vaikka olenkin teoriassa kiinnostunut sijoittamisesta, en ole tehnyt tarpeeksi taustatyötä, jotta olisin osannut tarttua toimeen. Todennäköisesti tämä liittyy myös tietyn pitkäjänteisyyden puuttumiseen, sillä sijoitukset poikivat voittoa vasta pidemmällä aikavälillä.

7. Muista, ettei ole häpeä pyytää apua

Kellä tahansa voi mennä joskus raha-asiat solmuun. Aina kyse ei ole omista teoistamme tai valinnoistamme, vaan olosuhteista. Ja toisaalta rahankäyttöön pätee sama kuin moneen muuhunkin asiaan: jos meille ei ole ylipäätään puhuttu rahasta, miten edes voisimme hanskata sen käytön? Rahankäyttöön voi saada myös apua.

Jos sua huolettaa raha-asiat, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Takuusäätiön nimettömään Kysy rahasta -chattiin, tai soittaa maksuttomaan Velkalinjaan. Älä jää yksin!

Edellinen Seuraava
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Comments
Vanhimmat
Uusimmat Eniten äänestetyt
Rivinsisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit

Lisää juttuja tästä aiheesta