Myönnän, että minulla on vähän outoja harrastuksia. Yksi niistä on aina välillä laitaa YouTuben hakukenttään termi “flat earth” tai “conspiracy theory” ja ryhtyä tutkimaan, minkälaisia ovat uusimmet todisteet maapallon litteydestä tai liskoihmisten elämänvaiheista. Usein luvassa on nimittäin varsin päätöntä menoa, ainakin omasta mielestäni. Välillä saa nauraa ihan ääneen ja joskus lähinnä kieriskellä myötähäpeässä. 

Claus Lunau/Science Photo Library

Ihan hauskaa on myös seurata kilpavarustelua vaikkapa flat earth -yhteisön ja tieteellisemmän maailmankuvan omaavien kesken. Välillä molempien osapuolien kommentit menevät henkilökohtaisuuksiin, mutta joskus litteän maan todistelut kuulostavat ihan järkevältäkin, jos unohtaa muutaman fysiikan lain. Salaliittoteoreetikot on toki ihan oma lukunsa. Osa heidän teorioistaan on nimittäin vähintäänkin… mielenkiintoisia. 

On toki hauskaa naureskella ihmisille, jotka yrittävät todistaa maapallon litteyttä. Todisteena kun käy niin porttien kääntely kuin märkien tennispallojen heittely. Melkeinpä aina litteää maapalloa kannattavat perustavat väitteensä tieteeseen. Siis tieteeseen, jota he itse tekevät. Ja me muut ollaan tietysti vain lampaina, jotka uskovat mitä tahansa väitteitä, joita ns. tiedemiehet kertovat. 

Jos litteä maa on sun juttu, go for it 

Mielestäni ihmiset saavat ajatella ihan mitä tahansa, kunhan eivät vahingoita muita (henkisesti tai fyysisesti). Jos litteä maa on sun juttu, niin go for it. Näen kuitenkin aika suuren ongelman sen, kun ihmiset esiintyvät tieteilijöinä ilman vähäisintäkään ymmärrystä tieteellisestä metodista tai fysiikan laeista. Väärän tiedon esittäminen tieteellisenä faktana ei ole ok, se on valehtelua. Oli sitten itse asiasta mitä mieltä tahansa. 

Me suomessa saamme kaikki kohtalaisen hyvän ja ilmaisen koulutuksen. Siitä huolimatta täältäkin löytyy litteän maan todistukseen uskovia. Vaikka yksikään litteän maan teoria ei pysty selittämään aurinkokunnan, tai edes maapallon, toimintaa kattavasti, niin silti usko on kova. Itse asiassa teorioita litteästä maan toiminnasta on useita, eikä niistä mikään toimi. Ilmiötä taitaakin selittää halu kritisoida tai huomiohakuisuus, ei todellinen usko litteään maahan.

Miksi netin huuhaa on ongelma 

Monelle netissä muutaman minuutin videoihin pakattu Flat earth -propaganda on halutumpaa sisältöä kuin vaikkapa Neil deGrasse Tysonin videot. Ensimmäinen kun vetoaa tunteisiin ja juuri sinun oikeuteen tietää totuus ja jälkimmäinen tieteeseen. Yksittäisinä videoina tässä ei tietenkään ole ongelmaa. Katsonhan itsekin välillä näitä huuhaavideoita, vaikka tarjolla olisi paljon järkevämpääkin sisältöä.

Punainen leimasinkuva, jossa lukee Bullshit

Jossain vaiheessa on kuitenkin ylitetty kriittinen massa ja näistä huuhaavideoista on tullut liian suosittuja ja ne otetaan tosissaan ihan liian usein. Tämä on jo alkanut vaikuttamaan esimerkiksi tieteen uskottavuuteen maailmalla, ja pikkuhiljaa valitettavasti myös Suomessa. Tätä kehitystä ei ole auttanut se, että Yhdysvaltojen presidenttinä on viimeiset neljä vuotta ollut lähinnä vain itseensä uskova, kovaääninen tieteen kyseenalaistaja.

Mitä väliä! 

No mitä sillä sitten on väliä, jos maailmassa katoaa usko tieteeseen ja kuka tahansa huuhaan puhuja saa enemmän palstatilaa kuin tutkijat ja asiantuntijat? No on sillä valiä! Tutkijat ja asiantuntijat ovat tutustuneet omaan aiheeseensa parhaimmillaan vuosikymmenten ajan. He ovat joutuneet perustelemaan omia näkemyksiään niin omia tutkimuksiaan suunnitellessa kuin niitä puolustaessa muita asiantuntijoita vastaan. Asiantuntija ovat asiantuntijoita, koska he… tuntevat asiansa.

Tiede on itseään korjaava prosessi, jossa väärät teoriat aina häviävät. Tiede ei koskaan väitä olevansa 100% oikeassa, koska se ei koskaan ole oikeassa 😊. Uusien todisteiden valossa myös teorioita muutetaan. Valitettavasti me ihmiset ollaan aika huonoja käsittelemään epävarmuuksia ja hyviä uskomaan ”Sataprosenttisia faktoja” ja toisten ihmisten kertomia tarinoita.

Uhkana on maailma, jossa ”musta tuntuu” alkaa ohjailemaan päätöksiä. Maailma, jossa tieteen tai tiedon sijasta paras puhuja tai taitavin psykologian tuntija päättää. Tai vaihtoehtoisesti maailma, jossa elää lähinnä idiootteja. Täsä maailmasta on jopa tehty ihan oma ”dokumentti”, Idioluutio, jos sen joku haluaa katsoa.

Mielenosoituskyltti: "Idiocracy was just supossed to be a movie, not a documentary.
Mark Dixon from Pittsburgh, PA, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

ps. en viitsi edes aloittaa QAnonista… kunhan vaan sanon, että ei kannata uskoa ihan kaikkea, mitä netin anonyymeillä palstoilla puhellaan ;).

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta