Ihmiset sietävät eri tavoin kipua. Ihmiset myös ilmaisevat kipua eri tavoin eli toinen voi ilmaista kipua itkulla, kun toinen puree kivun suhteen hampaita yhteen.

Kipu voi olla kova ilmaisutavasta riippumatta. Itku on kuitenkin hyvin luonnollinen reagointitapa koettuun kipuun eikä siinä ole mitään pahaa. Kun joku peittää koettua kipua, on kyseessä opeteltu tapa reagoida kipuun.

Keho viestii kivusta syystä, mutta mikäli sinulla on kiputiloja, jotka eivät ole selitettävissä tavallisilla asioilla kuten kolhaisuilla oven kulmaan jne., on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Menkkoihin liittyvät kovat kivut voivat joskus viestiä piilevästä sairaudesta, joten kovista menkkakivuista kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Joskus taustalla voi olla esimerkiksi sairaus nimeltä endometrioosi, mikä tarkoittaa sitä, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta on muuallakin kuin kohdussa. Endometrioosia voidaan hoitaa, kuten kuukautiskipuja muutenkin.

Kovat kuukautiskivut eivät kerro kivunsietokyvystä mitään.

Mikäli haluat keskustella kuukautiskivuista enemmän, voit olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachattin osoitteessa www.vaestoliitto.fi/nuoret

Ystävällisin terveisin

Viivi Sihvonen, Nuorten palvelut, Väestöliitto

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta