Lapsuuteen kuuluu outojen asioiden suuhun pistäminen. Pienen lapsen kehitykseen kuuluu maailman havaitseminen, etenkin tuntoaistin kautta ja suu on erityisen herkkä kosketukselle. Suuhun menevät aluksi sormet, mutta sen jälkeen pitkälti kaikki suuhun mahtuva menee kaupaksi, kuten vaikkapa paperi tai kuitit. Tätä tapahtuu kuitenkin vain varhaislapsuudessa ja jos vieraita asioita tykkää maistella vielä vanhemmiten, voidaan puhua syömishäiriöstä.

Outojen asioiden, kuten paperin syömähimon lääketieteellinen nimitys on pica-oireyhtymä. Se luetaan syömishäiriöihin kuuluvaksi mielenterveyshäiriöksi, mutta on harvinaisempi kuin esimerkiksi anoreksia ja bulimia, ja sitä esiintyy pääosin lapsilla tai raskaana olevilla naisilla. Pica-oireyhtymän taustalla on monia koskettava mineraalien puutos, eli raudanpuute. Kyseessä ei ole itsenäinen sairaus, vaan se on syömishäiriön oire tai merkki vakavasta neurologisesta tai psykiatrisesta sairaudesta.

Paperi ja kuitit sisältävät paljon aineita, jotka eivät kuulu elimistöön. Kuiteissa on pieniä määriä mustetta, jotka ovat itsessään myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa myrkytystilan liiallisesti nautittuna. Liiallinen kuittinapostelu voi aiheuttaa myös suolitukoksia tai häiritä oikean ruuan imeytymistä.

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta