Kannabiksen ja psykoosisairauksien välisestä kytköksestä on puhuttu jo aikoja ennen ensimmäistäkään aiheeseen liittyvää tutkimusta. 1930-luvulla Yhdysvaltain huumevirasto lanseerasi pääjohtajansa Harry J. Anslingerin johdolla reefer madness -termin sekä laajan kannabiksen vaarallisuutta korostavan pr-kampanjan (samalla termillä kulkevan eksploitaatioelokuvan löytää mm. Youtubesta). Kampanjan mukaan kannabispsykoosi syntyi kannabiksen käytöstä tekien käyttäjästään hengenvaarallisen tappajan. Kannabiksen mainehaitan lisäksi, kampanja leimasi psykoosia sairastavat vakavaksi yhteiskunnalliseksi uhaksi.

Kannabiksen vaikutusta mielenterveyteen on tutkittu jo vuosikymmenten ajan. THL:n mukaan kannabiksen runsas käyttö altistaa ahdistus- ja masennushäiriöiden kehittymiselle ja skitsofrenialle. Kuitenkin nykytiedon mukaan kannabis lisää skitsofreniaan sairastumisen riskiä vain niillä, jotka ovat sille jo valmiiksi alttiita. Eli jos sinulla on suvussa mielenterveyshaasteita, kuten masennusta tai skitsofrenian oireita, niin pysyisin kaukana kannabiksesta.

Psykoosilla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön todellisuudentaju heikentyy ja hän saa esim. erilaisia aistiharhoja. Psykoottisia oireita ja kokemuksia ilmenee monissa psykoottisissa sairauksissa kuten skitsofreniassa, mutta myös päihteet voivat laukaista oireiluja. Puhdas kannabispsykoosi voi olla hankala erottaa muista psykooseista, sillä sellaisen voi aiheuttaa myös päihteiden sekakäyttö.

Päihdekäytössä psykoosioireiden ilmaantumiseen vaikuttavaa moni tekijä: käytetty aine, aineen pitoisuus ja annoksen suuruus, käytön tiheys, kesto ja käyttötapa. Yleensä päihtymyksen aiheuttamat ei-toivotut psykoosioireet liittyvät pitkäkestoiseen ja suuriannoksiseen käyttöön tai yliannostuksiin. Yksilöllisen herkkyyden, kuten aikaisemman psyykkisen oirehdinnan, traumahistorian tai sukutaustan vuoksi psykoosioireita voi esiintyä satunnaisessa käytössä ja tavanomaisillakin annoksilla. 

Suurin osa kannabista kokeilleista ei kuitenkaan sairastu psykoosiin, mutta mikäli asia hermostuttaa, helpointa on sanoa kokonaan EI kannabikselle.

Katso meidän kattava tietopaketti kannabiksesta: https://www.youtube.com/watch?v=esrOAQ8UAyE

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta