Wish, eli siis kauppasovellus jota ainakin itselleni mainostetaan jatkuvasti joka välissä, on varsin suosittu. Kaupan Android-versiota on ladattu yli 100 miljoonaa kertaa, joten käyttäjäkokemuksia on hyvinkin paljon saatavilla. Se, onko sovellus turvallinen on ehkä vähän määrittelykysymys. 

Wish kerää käyttäjätietoja samaan tapaan kuin melkeinpä kaikki kauppasovellukset Amazonista eBayhyn. Eli nimi, sähköposti, osoite, koneen ip, luottokorttitieot ym. löytyvät luultavasti Wishin palvelimilta. Tässä mielessä sovellus on ihan yhtä turvallinen kuin muutkin kauppasovellukset. Mitään suurempia tietovuotoja ei Wishillä ole ainakaan julkisten tietojen mukaan ollut, mutta ainahan näitä voi tulla. Esimerkiksi eBay osui hyökkäyksen kohteeksi muutama vuosi sitten ja Wish on suuren käyttäjämäärän takia varsin houkutteleva kohde rikollisille. 

Wish-tuotteet saapuvat pääosin Kiinasta, minkä vuoksi toimitusajat voi olla pitkiä, vaatteet väärän kokoisia ja elektroniikka feikkiä. Osa käyttäjistä ei ole saanut tuotteita ollenkaan, mutta suurin osa tilauksista kyllä pitäisi saapua perille. Muillakin verkkokaupoilla on toki samoja ongelmia. Tuotteet voi myös jäädä tulliin, jolloin voi joutua maksamaan ylimääräisiä maksuja (tuotteiden ollessa yli 22€ arvoisia). Mutta tämäkin toki koskee myös muita tullialuemme ulkopuolelta tulevia tuotteita. Wish on kuitenkin tässä suhteessa vähän riskialttiimpi verrattuna muihin kauppoihin, sillä palautukset eivät yleensä tunnu onnistuvan kovinkaan hyvin.

Summa summarum: Wish ei sinänsä ole yhtään turvattomampi kuin muut verkkokaupat. Ihan eri asia on pohtia, kuinka järkevää sovellusta on käyttää. Halpa hinta voi kertoa huonosta laadusta tai epäinhimillisistä työoloista, eikä se tuotteen raijaaminen toiselta puolen maapalloakaan hirveän järkevää ole esim. ympäristön kannalta. Mutta nämä on enemmänkin moraalisia kysymyksiä, eikä liity itse sovelluksen turvallisuuteen mitenkään 😊. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta