Spelberoende diskuteras ganska mycket i median och bland unga och vuxna så det är bra att reda ut hur allmänt det är. Vi pratar mer allmänt om problematiskt spelande än spelberoende när vi diskuterar ungas spelande. Med spelberoende ”Gaming disorder” menar vi människor vars liv kretsar så starkt kring dataspelande att man inte kan ta hand om sina plikter, sin hygien, man kommer inte ihåg att äta och sova och sociala relationer blir lidande.

Det är ganska sällsynt med ”Gaming disorder” i Finland, enligt studier lider ca 1-3 % av alla spelare av den typens beroende och diagnosen gäller vuxna. Mer vanligt är problematiskt spelande där man spelar på ett sätt som har negativa konsekvenser men inte så starkt som i Gaming disorder. Ifall man spelar otaliga antal timmar dataspel kan man få problem med tidshanteringen, ogjorda uppgifter, pengahantering, man kan glömma att gå och äta rätt tid och göra hemsysslor mm vilket kan orsaka gräl och stress i familjen och bland vänner.

När man spelar sent och länge påverkar det sömnen samt sömnkvalitén och man blir trött. Som trött känns många saker trista och tunga. Enligt Spelarbarometern 2018, en enkät som görs bland spelare i åldern 10-75 år i Finland, tycker 87,3 % av de som spelar dataspel att de inte har problem med spelande eller pengar i spel, men däremot har 25 % av ungdomar har haft någon form av problem med tidshanteringen.

En annan variant av spelande är spel om pengar, pengaspelande. Man kan spela om pengar via spelautomater i butiker och spelhallar samt via olika spel på nätet (kasino, lotto mm). Ett vanligt pengaspel är lotto, en kupong som man fyller i och för till kiosken/butiken. Enligt en årlig studie har 3 % av befolkningen problem med pengaspelandet och 1,3 % har allvarliga problem som orsakar ekonomiska och sociala skador. Unga vuxna i åldern 18-24 år är speciellt utsatta enligt undersökningen. Pengaspel är förbjudet för minderåriga, så det får man vänta med tills man fyllt 18 år.

Dataspel är designande så att de är underhållande, roliga och ibland krävande och de lockar till att fortsätta spela. En del blir lättare ”fast” i dataspel och pengaspel än andra och det är bra att satsa på att även ha andra hobbyn, tid med kompisar, att motionera och sköta alla små och viktiga saker i livet. När man mår fysiskt bra och är pigg kan man lättare hantera tiden och göra en massa roliga saken – och spela dataspel.

Hälsar,
Spelgurun Annukka

Beställ vår Youtube-kanal och följ oss på Instagram för att se ännu mer otroligt coolt innehåll!


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta