Nuorten alkoholin käyttö herättää aina paljon kysymyksiä, ja on ymmärrettävää, että haluat saada tietoa ennen esimerkiksi omaa päätöksentekoa, haluaako maistaa alkoholia vai ei. Mietitääs asiaa hieman tarkemmin, että onko se paha asia.
Alkoholin käyttö voi olla hankala aihe, mutta se ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi mennä täysin kielteiseen suuntaan. Alkoholi sinänsä ei ole paha asia, mutta sen liikakäyttö voi olla haitallista terveydelle ja hyvinvoinnille, erityisesti nuorilla, joiden elimistö ja aivot ovat vielä kehittymässä.
Myös laki tulee tässäkin vahvasti esille, sillä alkoholin käyttö on kiellettyä alle 18-vuotiaille. Eli keskitytään siihen onko alkoholin käyttö yli 18 vuotiaille paha asia.
Kuvittele, että olet laivassa ja kuinka erilaiset aallot keinuttavat laivaa. Alkoholi voi olla kuin merenkäynti – pienet aallot saattavat olla viihdyttäviä ja rentouttavia, mutta iso myrsky voi heittää laivan karille tai jopa upottaa sen. Nuorena aikuisena on tärkeää oppia hallitsemaan tämä laiva ja tunnistamaan, milloin on aika nostaa purjeet ja milloin ankkuroitua satamaan. Tyyni vesistö on aina tietysti parhain esim. sup lautailulle- eli mieli ja keho ilman alkoholia toimii skarpimmin ja paremmin.
Alkoholiin liittyvä haitta voi olla monimuotoinen: terveydellisiä ongelmia, koulumenestyksen heikkenemistä, riitoja ihmissuhteissa ja jopa lain rikkomuksia. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi jäädä kokonaan rannalle. Se tarkoittaa, että sinun pitäisi olla tietoinen meriveden syvyydestä ennen kuin hyppäät mereen.
Hyvä uutinen on se, että on olemassa tonneittain muita tapoja pitää hauskaa ilman alkoholia! Leffailta ystävien kanssa, lautapelien pelaaminen tai retki luontoon voivat olla yhtä hauskoja – ja paljon vähemmän krapulaa seuraavana päivänä! Lisäksi voit inspiroida ja tsempata muita tekemään terveempiä valintoja sekä ennaltaehkäisemään esim. mahdollisia addiktioita ja ongelmia, joita alkoholin liika käytöstä voi syntyä. Muistetaan siis olla toistemme tukena ja apuna.
Tärkeintä on, että kuuntelet itseäsi ja omia rajojasi. Joskus paras päätös voi olla ”ei kiitos”. Ja muista, että et ole yksin tässä! Jos tarvitset tukea tai juttukaveria, voit aina kääntyä perheesi, ystäviesi tai ammattilaisten puoleen.
Ois kiva, jos kerrot viel palautteen -> Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.