Moro ja kiitos kysymyksestä! Aloitettakoon kysymyksen ensimmäisestä osasta, eli mitä se on. Ekstaasi eli MDMDA (metyleenidioksimetamfetamiini) on kemiallinen aine, joka kehitettiin alun perin ruokahalua vähentäväksi aiheeksi jo 1900-luvun alussa. Se ei koskaan saanut myyntilupaa eteenpäin.

Ekstaasia käytetään yleensä nuuskaamalla tai erilaisina pillereinä. Se luokitellaan vaihdellen joko stimulantteihin tai psykedeeleihin. Se siis stimuloiloi keskushermostoa ja välittömiä vaikutuksia ovat mm. sydämen sykkeen nopeutuminen, suun kuivuminen, ruokahaluttomuus ja hikoilu.

Muita välittömiä vaikutuksia (eli ne alkaa noin 20-30 minuuttia siitä kun ainetta on ottanut) ovat mm. seuraavat: euforinen olo ja käyttäjä voi nähdä värejä, kokea epätodellisia oloja tai muita voimakkaita aistimuksia. Erityisen vaarallista ekstaasi on ihmisille joilla on sydänvika, korkea verenpaine, epilepsia, diabetes tai astma.

Ekstaasia käytettäessä neste- ja suolatasapaino voi mennä helposti todella sekaisin. Vaarallisin välitön haittavaiktus onkin ruumiinlämmön nousu, jota voi olla vaikea havaita. Vakavia sivuvaikutuksia voi seurata myös ekstaasin ja tiettyjen mielialalääkkeiden yhteiskäytöstä.

Ainoastaan ekstaasin käytöstä johtuvat kuolemat ovat harvinaisia. Ne johtuvat yleensä monen eri huumausaineen yhteiskäytöstä.

Pitkäaikainen vaikutuksia ekstaasilla ovat mm. levottomuus, ahdistuneisuus, paniikkikohtaukset ja erilaiset pelkotilat. Ekstaasi vaikuttaa serotoniini-aineenvaihduntaan ja erityisesti usein käyettynä se voi aiheuttaa masennusta.

Usein ekstaasin seassa on amfetamiinia tai päinvastoin. Seassa käytetään erilaisia sidosaineita esimerkiksi bentsoja(bentsodiatsepiini), mutta katukaupassa aineen seassa voi olla oikeastaan mitä tahansa. Näin ollen myös vaikutus voi olla ihan päinvastainen kuin mitä on lähdetty hakemaan. Hui!

Mitä mieltä olit tästä vastauksesta? Jätä meille palautetta <3

Tähän vastaukseen käytetyt lähteet:

EHYT Päihdeneuvonta puh. 0800 90045 24/7

https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-ja-muut-paihdyttavat-aineet/ekstaasi

https://www.duodecimlehti.fi/duo93651

-Anni

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta