Telekineesi, eli asioiden liikuttaminen mielen avulla, on varsin yleinen supervoima elokuvissa ja sarjoissa sekä taikatemppujen vakiokaartia. Ajatus telekineesin taustalla on se, että jokaisen meidän aivoissa on lukitsemattomia voimia, jotka voimme harjoituksen avulla vapauttaa. Näin sitten aivoaaltoja hyväksi käyttäen pystymme liikuttamaan jos jonkinmoisia asioita. Valitettavasti telekineesi ei kuitenkaan ole totta, eikä sellaisenaan tule koskaan olemaan totta. 

Telekinesiaa on tutkittu pitkään, mutta tieteellisissä tutkimuksissa ei ole osoitettu sen todenperäisyyttä. On toki olemassa tutkimuksia, joissa väitetään ihmisten vaikkapa pystyneen vaikuttamaan noppien heittojen tuloksiin. Näitä ei kuitenkaan ole pystytty toistamaan, minkä vuoksi ne eivät ole tieteellisesti kovin kantavalla pohjalla. Myös kaikki telekinesian osaamista väittävät ihmiset on osoitettu huijareiksi.  

Ongelma on se, että tunnemme vain kaksi voimaa, jotka voi vaikuttaa etäältä (eli koskematta). Ne ovat painovoima ja magnetismi. Kumpaakaan näistä ei ihminen pysty tuottamaan riittävän suuressa määrin, että ne voisivat vaikuttaa mihinkään esineeseen. Nykyinen käsityksemme tieteestä siis tekee telekinesian mahdottomaksi ja mikäli mitään äärimmäisen mullistavaa ei tapahdu, niin mahdottomana se myös pysyy. 

Ihminen osaa kyllä rakentaa laitteita, joilla voidaan vaikuttaa esineideni etäältä ja koskematta. Esimerkkinä vaikkapa akustinen levitaatio, mutta nämä ovat sitten jo hyvinkin tieteelle tuttuja mekanismeja, ei telekinesiaa. Samoin esimerkiksi halvaantuneen ihmisen aivoihin voidaan asettaa implantteja, joiden avulla voidaan jopa langattomasti ohjailla robottikäsiä. Vaikka tämä on hyvin vaikuttavaa, niin ei se silti vielä telekinesiaa ole, vaikka siltä varsin paljon näyttää 😊. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta