Lyhyt vastaus:  
Jos on jäänyt koukkuun huumausaineisiin, niin ihmisen olisi hyvä hakea apua. Apua löytyy tilanteesta riippuen oman kunnan/koulun terveydenhuollosta, terveyskeskuksesta tai päihdeklinikoilta. 

Pidempi vastaus: 
On aika harvinaista, että yhdestä huumausainekokeilusta jää koukkuun. Tietysti se on mahdollista, mutta silloin aine pitää olla vahvasti riippuvuutta aiheuttavaa tai ihmisen hyvin herkkä riippuvuuksille. Jos näin on kuitenkin käynyt, niin ensimmäinen askel on hakea apua. Riippuvuus on yleensä sen verran vaikea ongelma, että yksin sen hoitaminen ei onnistu. Ja avun kanssa mahdollisuudet onnistua moninkertaistuvat.

Apua voi hakea paikkakunnasta ja aineesta riippuen hyvin eri paikoista. Ensimmäinen ja nopein vaihtoehto on kääntyä oman terveyskeskuksen puoleen. He tuntevat oman kunnan tai alueen palvelut parhaiten ja osaavat ainakin ohjata eteenpäin, jos eivät itse pysty auttamaan. Monilla kunnilla on myös erityisiä päihdepalveluja, joihin voi ottaa yhteyttä. Myös netistä voi löytää vertaistukea ja apua vaikkapa Päihdelinkin sivuilta. EHYT ry:n päihdeneuvonta puhelinnumerossa 0800 900 45 voi myös auttaa, kun etsitään ratkaisuja riippuvuuden hoitoon.

Avun löytämisen jälkeen erilaisia suuntia onkin sitten niin paljon, että niitä on mahdoton listata. Riippuvuuksien hoito on aina yksilöllistä, koska riippuvuuksien syyt ovat hyvin yksilöllisiä. Jos ihminen on riippuvainen vaikkapa heroiinista, on hoito hyvin erilaista verrattuna vaikkapa nikotiiniriippuvuuteen. Aineriippuvuuden hoito on myös hyvin erilaista vaikkapa verrattuna toiminnallisen riippuvuuden hoitoon.

Tärkeintä on muistaa, että riippuvuuksien kanssa ei tarvitse olla yksin ja aina on tarjolla apua! 

Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta