Hei, kiitos hyvästä kysymyksestä!
Suomessa huumeiden käytön yleistymiseen viittaa mm. huumerattijuopumustapausten sekä huumausainerikollisuuden lisääntyminen. Myös hoitoon hakeutuminen huumesairauksien vuoksi on lisääntynyt. Lisäksi huumekuolemien määrä on 2010-luvun puolivälin jälkeen ollut jyrkässä kasvussa. Voidaan siis sanoa, että Suomessa käytetään huumeita enemmän kuin ennen. Vaikka Suomessa on erittäin tiukka huumausainelaki, niin niiden käyttöä on hankala kokonaan estää. Tämän takia käytössä on erilaisia huumausainehaittoja lieventäviä keinoja, kuten vaikkapa keräysastiat.
Ajatellaan keräysastioita vähän samalla lailla kuin roskiksia. Mikäli yleisiä roskiksia on kaduilla vähän, roskaaminen lisääntyy, sillä ihmiset harvoin jaksavat kantaa taskuissaan ylimääräisiä roskia, vaan tuppaavat välillä heittämään niitä suoraan luontoon. Tutkimusten mukaan roskisten lisääntyminen katukuvassa on näkynyt positiivisesti myös ympäristön siisteyden suhteen. Sama pätee ruiskujen keräysastiaan.
Kun lähettyvillä on paljon keräysastioita, ruiskut ovat poissa katukuvasta, eivätkä ne päädy esim. lemmikin haisteltavaksi tai lasten ulottuville. Käytetyissä ruiskuissa piilee aina tartuntariski, sillä erilaiset tartuntataudit leviävät veren välityksellä. Tähän mennessä keräysastioilla on ollut vain positiviisia vaikutuksia aluilla, joihin niitä on sijoiteltu.
Mikäli itse näet ruiskun sille kuulumattomassa paikassa kuten vaikkapa yleisissä tiloissa, neuvoisin viemään sen lähimpään apteekkiin tai terveysasemmale (huom. EI ROSKIIN), mikäli keräysastioita ei ole lähettyvillä. Tartuntataudin riski käsin kosketellessa on erittäin pieni, kannattaa kuitenkin käsitellä likaisia ruiskuja esim. nenäliinan kautta eikä paljain käsin.
Miro
Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.