Vuonna 1939 talvisodassa Suomen sotilaita muonitettiin taistelumuonapakkauksilla. Muonapakkaukseen kuului ruoan lisäksi myös savukkeita. Jokaisessa pakkauksessa oli viisi tupakkaa päivää kohden. Osa sotilaista ei polttanut ja savukkeet toimivatkin hyvänä vaihtokaupan välineenä. Näitä Suomen valtion toimesta sotilaille jaettuja tupakoita kutsuttiin ”muonatupakoiksi”.

Vuonna 1942 savukkeita säännösteltiin siten, että päiväkohtainen annos tippui kolmeen savukkeeseen.

Tupakkaa jaettiin sotilaille, sillä sen ajateltiin lieventävän stressiä ja rauhoittavan sotilaita. Sodan aikaan tupakan moninaisista terveyshaitoista ei oltu tietoisia. Tuolloin tupakka oli vielä tuplasti vahvempaa, joten sen terveyshaitat olivat myös suurempia.

Tupakka lieventää hetkellisesti stressiä niillä, jotka ovat riippuvaisia nikotiinista. Nikotiinin vieroitusoireet tosin tuottavat myös rauhattomuutta ja stressiä. Tilanteissa jossa tupakan saatavuus on huonompi tulee nikotiiniriippuvaisilla automaattisesti vieroitusoireita, johon kuuluu ahdistuneisuutta. Tästä syystä tupakointi ei siis lievennä ahdistusta, vaikka se voikin niin hetkellisesti vaikuttaa.

Emma

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta