Moi ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä! Olet varmaan tietoinen, ettei me yleensä kovin mielellään vertailla päihteitä keskenään, koska jokaisesta löytyy omat yksilölliset haittansa, niin välittömiä kuin pitkäaikaishaittoja. Joka tapauksessa tartuin haasteeseesi, näin joulun kunniaksi. (Vaikutukset olen laskenut yhden illan, 18-00 välillä, ja 80kg painavan miehen mukaan.)

Kontti kaljaa

24 kpl 0,33l Pirkka III-olutta vastaa 23,4 alkoholiannosta. Alkoholilaskurin mukaan tämän annoksen palamiseen menee 1 päivä, 11 tuntia ja 10 minuuttia. Tästä määrästä voi verenalkoholipitoisuus nousta todella korkealle ja etenkin nuorella tai alkoholiin tottumattomilla määrä voi johtaa alkoholimyrkytykseen. Muistutan myös vielä, että vaikutukset ovat yksilöllisiä.

Pullo viinaa

Litra 40% viina vastaa puolestaan 26,3 alkoholiannosta. Alkoholilaskurin mukaan tämän annoksen palamiseen menee 1 päivä, 15 tuntia ja 28 minuuttia. Vaikka tämä on määrältään alkoholiannoksina lähellä olutta, on viina huomattavasti petollisempaa. Mitä suurempi alkoholipitoisuus on, sen isompi on myös riski alkoholimyrkytykseen. Väkevien juomien hallinta on vaikeampaa sillä vaikutukset tulevat nopeammin.

Aski tupakkaa

Stumppi.fi:n mukaan yksittäinen savuke sisältää 10 mg nikotiinia, josta tupakoitsija saa savun mukana keuhkoihinsa 1-3mg. Yleisin kovien askien koko on 20 savuketta. Yläkanttiin laskettuna yhden askin polttaminen toisi polttajalleen kehoonsa noin 60mg nikotiinia. Kyseinen määrä voi johtaa jo nikotiinimyrkytykseen nikotiiniin tottumattomalle henkilölle.

Purkki nuuskaa

Odens cold dry nuuska sisältää 22mg nikotiinia grammaa kohden. Kyllä, tämä on todella paljon. Yhdessä purkissa on yhteensä noin 12-14 annospussia. Yhdessä kiekossa on siis noin 220mg nikotiinia. Määrä on todella korkea ja riski nikotiinimyrkytykseen näissä lukemissa on suuri.

Summa summarum

En nyt ajattele tässä epäkorrektissa vertailussa yhtään kyseistä iltaa pidemmälle, eli nyt puhutaan vain välittömistä vaikutuksista jossa pidin mittarina lähinnä hengenlähtöä. On tärkeä muistaa, että nuorelle kasvavalle ja kehittyvälle henkilölle pienikin määrä voi johtaa yllättäviin riskeihin. Pidemmittä puheitta, tässä oma henkilökohtainen rankkaukseni, haitallisimmasta alkaen:

pullo viinaa

purkki nuuska

kontti kaljaa

aski tupakkaa

terveisin, Seba

________________________________________________________________________

Hyvää joulua ja samalla kun hämmästelet vastaustani, Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta