Meiltä kysyttiin, onko *tietyn ihmisryhmän* tappaminen oikein. Päätin vähän laajentaa skaalaa ja pohtia asiaa vähän yleisemmästä näkökulmasta. Onko tappaminen ylipäätään oikein, ja jos on, niin missä tilanteessa. Yleisen länsimaisen moraalin mukaan tappaminen on väärin… ja sama moraalikäsitys löytyy käytännössä jokaisesta ihmisen kehittelemästä aatteesta, uskonnosta tai yhteiskuntajärjestyksestä. 

Silti maailmassa jatkuvasti tapetaan ihmisiä. Yksittäiset ihmiset tappavat toisinaan joko hetken mielijohteesta, intohimon ajamana, vahingossa tai täysin suunnitelmallisesti. Rikolliset tappavat toisiaan ja joskus myös muita ihmisiä. Onnettomuuksissakin kuolee ihmisiä toisten ihmisten tekojen seurauksena jatkuvasti. Riippumatta siitä, mitä kunkin maan laki sanoo, niin yleisesti ollaan sitä mieltä, että kaikissa näissä(kin) tapauksissa tappaminen on väärin. Vaikka laki ei esimerkiksi onnettomuuksien kohdalla välttämättä rankaisekkaan, ei se poista mooraalista vääryyttä.

Sitten tullaan paljon hankalimppin moraalisiin dilemmoihin. Onko esimerkiksi sodassa tappaminen oikein? Kautta historian on sodittu ja tullaan melkeinpä varmasti myös sotimaan. Sodassa tappamista on perusteltu oman kodin ja isänmaan puolustamisella. Moraalisesti pidetään “oikeana” tappaa, jos sillä pystytään puolustamaan omaa maata, henkeä tai läheisten henkeä. Tällöinkään tappamista ei sinänsä pidetä oikeana, vaan pikemminkin välttämättömänä pahana. 

Sitten on toki erilaisia paradokseja ja moraalisia dilemmoja. Esimerkiksi jos näet ihmisen kävelemässä kohti kauppakeskusta käsikranaatti kädessään, niin onko oikein pysäyttää hänet tappamalla. Voi olla, että hän on menossa räjäyttämään itsensä ja muut siinä mukana, jolloin tappamalla vältyttäisiin muilta uhreilta. Toisaalta voi olla, että käsikranaatti olikin lelu, jolloin olet tappanut turhaan. Varsinaista “oikeaa” vaihtoehtoa ei ole. 

Yleisesti moraalikäsitys siis pitää tappamista yksiselitteisesti vääränä. Kaikki sivuhuomiot ym. ovat loppupeleissä vain erikoistapauksia tähän sääntöön ja pyrkivät mahdollisimman vähäiseen kuolleiden määrään. Normaalisti ihminen ei elämänsä aikana tälläsiin erikoistapauksiin koskaan edes törmää. Parasta on siis elää pyrkien olla tappamatta ketään, missään tilanteessa.

Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta