Ilokaasu, jota tunnetaan myös nimellä typpioksiduuli, on hajuton ja räjähtämätön epäorgaaninen kaasu, jota on käytetty monipuolisesti eri tarkoituksiin jo vuosien ajan. Yksi sen tunnetuimmista käyttötarkoituksista on kivunlievitys synnytyksen aikana – noin 50% synnytyksistä käyttää ilokaasua kivunlievitykseen.

Ilokaasua voidaan käyttää myös päihteenä, jolloin sitä hengitetään joko suoraan tai apuvälineiden, kuten ilmapallon, kautta. Yhden patruunan hengittäminen aiheuttaa noin 1-2 minuutin kestävän huumaavan olotilan. Tämä huumaava vaikutus voi tuoda mukanaan tunteen euforiasta sekä hämärtää ajan ja paikan tajua.

Kuten kaikilla päihteillä, myös ilokaasulla on omat riskinsä. Yksi suurimmista akuuttiriskeistä on hapen puute keuhkoissa, mikä voi johtaa pyörtymiseen. Vaikka ilokaasun lyhytaikaisia vaikutuksia tunnetaan hyvin, sen pitkäaikaisvaikutuksia on tutkittu vielä melko vähän.

On tärkeää käyttää ilokaasua vastuullisesti ja tiedostaa sen mahdolliset riskit sekä hakea tarvittaessa ammattilaisten apua päihteiden käytön hallintaan.

Pohdittavaa:

  1. Onko ilokaasun ostaminen laitonta? 
  2. Miten ilokaasua yleensä käytetään päihdekäytössä? 
  3. Totta vai tarua, ilokaasun käyttö tekee energiseksi. 
  4. Mitkä ovat suurimmat riskit ilokaasun käytössä?
  5. Mitä tehdä, jos kaveri on ottanut liikaa ilokaasua ja hän pyörtyy?

Jos sulle tulee mieleen joku kysymys, johon et tiedä vastausta, heitä meille kyssäri Kysy Fråga– palstalla ja me vastaamme!

Seuraa meitä myös muissa kanavissamme! 

📹 TikTok:   / buenotok   
📸 Insta:   / buenotalk    

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta