Lyhyesti vastattuna ei missään tapauksessa. Tamponin käyttö liittyy kuukautisvuodon ehkäisyyn. Neitsyt taas on sana, jota käytetään ihmisestä, joka ei ole harrastanut seksiä.  

Ajatus siitä, että tamponia käyttämällä menettää neitsyyden on monenkin väärinymmärryksen summa. Neitsyyden menetys on usein liitetty, ja joissain kulttuureissa liitetään edelleen, immenkalvon repeämiseen. Ajatellaan, että ensimmäistä kertaa seksiä harrastavan naisen immenkalvo repeää, josta vuotaa verta. Joskus hääyön jälkeen veriset lakanat onkin “todiste” naisen neitsyydestä. 

Toisin kuin usein väärin ajatellaan, immenkalvo ei kuitenkaan ole kalvo, joka peittää emättimen aukkoa. Se on rengasmainen, ohut sidekudospoimu, joka sijaitsee emättimen aukon ympärillä, hieman sen sisäpuolella. Tämä kalvo venyy ja suurenee naisen kasvaessa, itsetyydytyksen yhteydessä ja esimerkiksi tamponin käytön yhteydessä. Tästä väärinymmärryksestä on joku saanut idean levittää ajatusta, että tamponin käytön takia neitsyys jotenkin menetettäisiin. Mikä ei siis millään muotoa pidä paikkaansa. 

Ensimmäisellä seksikerralla immenkalvo voi toki olla tiukka, joka aiheuttaa pientä kipua ja verenvuotoa. Toisaalta voi olla, että immenkalvo venyy repeytymättä, vaikka ei olisi tamponia käyttänyt. Sitä, onko joku neitsyt vai ei, kukaan ulkopuolinen ei voi nähdä.  

Valitettavasti tämän tyyppisiä myyttejä liikkuu maailmalla useita. Joskus tietämättömyys voi viedä nuorten tyttöjen hengen hääyönä, kun elämä ei mene ihan myyttien mukaan… 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta