Kiitos kysymyksestä! Olen hieman epävarma kristallitermin käytöstä tässä yhteydessä. Internet tunnistaa termin crystal cocaine, eli kristallikokaiinin, joka on kokaiinin hydrokloridisuolamuoto. Tämä kokaiini muistuttaa pieniä kiteitä.

Mitä tulee kristalliMDMA:han on kyseessä Molly (slangi ”molekyylille”) viittaa usein MDMA: n oletettavasti ”puhtaaseen” kiteiseen jauhemuotoon, jota myydään yleensä kapseleina.

Ihan pelkkä kristalli tarkoittaa (yleensä) metamfetamiinia, joka on selkeästi kristallimaista ja kiiltävää kokkaretta.

Kokaiini

Kokaiini on kokapensaan lehdestä eristetty alkaloidi. Puhdas kokaiini on valkoista jauhetta, jota käytetään nuuskaamalla, suonensisäisesti tai polttamalla. Suomessa myytävä kokaiini on usein jatkettua ja epäpuhdasta. Sitä sekoitetaan toisen aineeseen, kuten maissitärkkelykseen, ruokasoodaan, sokeriin tai muuhun lääkkeeseen.

Käyttötapa vaikuttaa riskien määrään. Suonensisäinen käyttö on kaikkein riskialtteinta, kun vertaa nuuskaamiseen, polttamiseen tai muihin käyttötapoihin. Suonensisäiseen käyttöön liittyviä tulehdus- ja tartuntatautiriskejä voi pyrkiä vähentämään huolellisella hygienialla ja puhtailla pistovälineillä. Myytävän aineen puhtauden vaihdellessa yliannostusriski kasvaa, mikäli saadun aineen kokaiinipitoisuus arvioidaan väärin. Yhteis- ja sekakäyttö muiden aineiden sekä alkoholin kanssa on vaarallista ja lisää myrkytysvaaraa. Yliannostukset ja komplikaatiot vaativat aina kiireellistä lääkärin hoitoa. (YAD ry.)

MDMA

Ekstaasi, MDMA eli 3,4-metyleenidioksimetamfetamiini, on kemiallinen valmiste, jota esiintyy pillereinä, kapseleina, pulverina tai nestemäisessä muodossa. Sitä käytetään yleisimmin syömällä tai nuuskaamalla, mutta myös suonensisäisesti.

Ekstaasipillereiden MDMA-pitoisuudet vaihtelevat suuresti. Erilaisia epäpuhtauksia voi olla jopa 60% tabletin sisällöstä. MDMA:ta korvaavina aineina on tavattu esim. kofeiinia, amfetamiinia, metamfetamiinia sekä erilaisia kipulääkkeitä ja muita synteettisiä huumeita.

Aineen todellisen koostumuksen ollessa epävarma on parempi ottaa pieniä eriä kerralla ja odottaa vaikutuksia. On kiinnitettävä huomiota ruumiinlämmön säätelyyn (lepääminen, jäähdyttely, riittävä nestetankkaus, syöminen), vältettävä muiden aineiden samanaikaista käyttöä.

Seuraavien oireiden ilmetessä tulee hakeutua avun piiriin: sekavuus; ei tiedä missä on tai mikä päivä on, voimattomuus/kykenemättömyys reagoida annettuihin ohjeisiin, muutokset/ongelmat hengityksessä, ruumiinlämpötila epänormaalin korkea jäähdyttelystä ja nestetankkauksesta huolimatta, pyörtyminen tai tajuttomuus. (YAD ry.)

Mitä huomioida huumeita ostaessa?

Se mikä huumeiden ostamista yhdistää on, että mukana ei tule tuoteselostetta. Eli voit tosiasiallisesti saada jotain sellaista mitä et ollut ostamassa. Jotkut testaavat tuotteen ennen käyttöä, joka vähentää käytöstä aiheutuvia riskejä, kun tiedetään mistä tuote koostuu. Tuntemattoman kanssa kaupankäymiseen sisältyy väkivallan riski, joka on syytä tiedostaa.

Toivon sulle viisautta siihen hetkeen, kun sun on aika tehdä valintoja.

Minna

Lähteet & lue lisää:
https://yad.fi/huume/kokaiini/
https://yad.fi/huume/ekstaasi/
https://study.com/academy/lesson/usage-patterns-administration-of-cocaine.html
https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/mdma-ecstasymolly


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta