Moikka!

Nuuskasta tulee verenkiertoon usein enemmän nikotiinia kuin tupakasta. Nikotiini voimistaa mm. estrogeenia hajottavan entsyymin toimintaa maksassa. Tämä laskee omia ja hormonipillereistä saatuja hormonitasoja. Näin kuukautishäiriöiden riski kasvaa ja e-pillerin ehkäisyteho saattaa laskea.

Nuuskan nikotiini nostaa verenpainetta ja pulssia sekä lisää stressihormonien määrää etenkin naisilla. Yhdessä muiden riskitekijöiden (ylipaino, sukurasitus jne.) kanssa veritulppariski kasvaa. Ihon pintaverenkierto heikkenee nuuskan käytön myötä, mistä on haittaa etenkin talvisaikaan.

Pitkäaikaiseen nuuskan käyttöön liittyy kohonnut aivohalvauksen ja sydäninfarktin vaara. Nuuska vaurioittaa verisuonten sisäseinämän eli endoteelin toimintaa. Nuuska saattaa heikentää myös suuhygieniaa, mikä on myös itsessään terveysvaara. Nuuska synnyttää usein vahvan nikotiiniriippuvuuden, siksi kannattaa lopettaa mahdollisimman pian! Jos ei pysty heti lopettamaan nuuskaa tai tupakointia kannattaa siirtyä minipillerin käyttöön 3 kuukaudeksi etenkin, jos on runsaasti ylipainoa tai migreeniä. Myös sähkösavukkeesta kannattaa pysytellä erossa.

Hannu Vierola LL , Naistentautien erikoislääkäri

Lue lisää: Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta